Subota 16.09.2017.
00:22
B. B. - Vesti

Mezijer: Srbi dignite glas

B. Božin
Sat i po razgovora: Dragana Nikolić i predstavnici BAGIV-a sa Mezijerom

- Biće mi izuzetno drago ako Centralni savet Srba učestvuje na konkursima našeg Ministarstva i ako se Srbi kroz svoju organizaciju jače zalažu za teme koje su u vezi sa njihovim životom u Nemačkoj - poručio je Mezijer.

Obećana pomoć

Organizacije u okviru BAGIV-a su od Mezijera zatražile veću finansijsku pomoć za svoje aktivnosti, a ministar je najavio da će njegovi saradnici, ali i on lično imati u vidu njihove zahteve.

Dragana Nikolić kaže da je iznenađena time koliko je jedan nemački ministar pripremljen za ovakav razgovor.

- On je čak znao da je CSSN pre više godina organizovao proteste zbog otcepljenja Kosova. Sa svoja četiri šefa odeljenja i referenta, ministar je s nama proveo čitavih sat i po u aktivnom dijalogu. Prihvaćeni smo kao eksperti za područje u kojem se angažujemo. Za mene je to bilo potpuno neobično kad, na primer, uporedim sa našim političkim razgovorima u Srbiji - prenela je Nikolićeva svoje utiske posle sastanka.

Ministra je posebno interesovala atmosfera u određenim sredinama doseljenika, situacija u njihovim klubovima i njihov angažman u okviru integracione politike.

- Cilj naše posete bio je, između ostalog, da ministru skrenemo pažnju na nedopustivo preferiranje muslimanskih organizacija u integracionom dijalogu. Jer, nisu svi doseljenici muslimani, a i nisu svi muslimanskog porekla aktivni vernici. Naglasili smo i to da među organizacijama doseljenika postoji veliki broj sekularnih organizacija, dakle onih koje dele svetovni i duhovni život, državu i veru i kojima veroispovest nije u prvom planu. Njihov glas se skoro ne čuje. Pojam doseljenika je sveden na one muslimanske veroispovesti. To nam ne čini nikakvu uslugu u integracionom procesu i nije čudo da se stvara atmosfera protiv stranaca, što naročito potpaljuju desničarske stranke - naglasila je Nikolićeva.

2024 © - Vesti online