Petak 15.09.2017.
09:13
Vestionline

"Ponosan sam što sam odbio da bombardujem Srbiju"

commons.wikimedia.org
Nisu svi imali moralni kompas Marinos Ricudisa

Dodaje da je to bio fantastičan osećaj što je podržao Srbiju u borbi protiv svih.

Ricudis, tada kapetan broda Temistoklis i potporučnik ratne mornarice, odbio je naređenje i umesto da krene za Srbiju vratio je brod nazad u luku. On za "Blic" kaže da je "izuzetno ponosan zbog tog trenutka koji sam pružio i svom i vašem narodu".

- To je zajednička priča između mene, moje kulture i vaše kulture. Veoma sam srećan što sam našao prijatelje u Srbiji i što delimo zajednička sećanja - kaže on.

- Bio je to fantastičan osećaj doneti odluku da podržim naciju koja se borila protiv daleko nadmoćnijeg neprijatelja - navodi.

Ta odluka je ostavila velike posledice po njegovu karijeru. Ricudis je izbačen iz mornarice i danas je kapetan na jahtama, suđeno mu je pred više sudova, boravio je u zatvoru. Kako kaže, sudilo mu se pred devet sudova, ali je odluka o prekidu njegove karijere u mornarici doneta za jedan dan. Osim toga, osuđen je na uslovnu kaznu od dve i po godine zatvora.

- Bio sam tri dana u vojnom zatvoru. Žalio sam se i apelacionom sudu preko svojih advokata, ali oni su podržali prvostepenu presudu - dodaje ovaj Grk.

Odlučio je međutim da ide do kraja, pa je tužio Grčku Evropskom sudu za ljudska prava, ali su se oni složili s odlukom grčkog suda.

- Naravno to je bila nezakonita odluka. Takav je sistem. Tako je svuda - kaže on.

Srpska ambasada u Grčkoj je u skorije vreme stupila u kontakt s njim u nameri da sazna da li bi prihvatio orden države Srbije. On je to tada odbio.

- Rekao sam im da ne želim ništa i da sve zaslužuje vaš hrabri narod koji je vodio borbu protiv svih i bez šanse - kaže Ricudis.

Poslanik DS Dušan Milisavljević predložio je da se nekadašnjem grčkom mornaru Marinosu Ricudisu dodeli najviši znak javnog priznanja naše države.

 
2024 © - Vesti online