Petak 15.09.2017.
08:59
Srna

Dodik: Opozicija pokušala da uvede diktaturu

EPA/Vladimir Stojkovic
Milorad Dodik

Dodik je rekao da opozicija, kao manjina, želi da nametne volju demokratskoj većini koju onda naziva diktatorima.

- Upravo su oni pokušali da uvedu diktaturu, jer se to dešava samo onda kada manjina vlada većinom i nameće većini svoje mišljenje - rekao je Dodik.

On ističe da je nemoguće da opozicija nametne priču o diktaturi kada postoji efikasna većinu u parlamentu i u Vladi Srpske, koja funkcioniše, kao i sve druge institucije.

Dodik je ocenio da je indikativno to što je lider SDS, Vukota Govedarica, rekao da će se tući u parlamentu, te da je to u sredu verovatno i pokušao, ali da deluje da je vođa te grupe predsednik NDP, Dragan Čavić.

On ističe da je opozicija najavljivala vanparlamentarnu borbu i da nije slučajno izabrala dve urgentne tačke - Narodnu skupštinu i RTRS kao sinonime za Srpsku.

Predsednik Srpske je pozvao opozicione poslanike da se vrate u Narodnu skupštinu i koriste parlamentarne mogućnosti, a ne nasilje kako bi parlament nastavio da radi i kako bi bila poslata slika funkcionisanja institucija u Republici Srpskoj.

Dodik kaže da se ne može oteti utisku da je opoziciona blokada parlamenta organizovan plan u kome se traži i nađe neka tema oko koje se pokušava organizovati institucionalna kriza.

On je rekao da je slično viđeno u Ukrajini, Makedoniji i drugim mestima, gde takozvane Soroševe nevladine organizacije upravljaju sa takvom vrstom protesta.

- Znam da u okviru određenih međunarodnih grupa, frustriranih nemogućnošću da upravljaju Srpskom, ima nastojanja da se vlast na neki način skloni pre izbora da bi se navodno kreirala neka kooperativna vlast u vidu nekog Borenovića i ne znam koga, koji se izgubi i zacrveni čim vidi stranca - rekao je Dodik.

On ističe da su savršeno jasni njihovi interesi, te da udar na Narodnu skupštinu Srpske predstavlja udar na institucije.

- Jedino oružje narodnog poslanika kada uđe u parlament je njegova ruka koja glasa. Nije beznačajno ni koliko je glasova protiv. To se u demokratskom sistemu i društvu uvek verifikuje i o tome se vodi računa - rekao je Dodik.

On je naveo da poslanik u parlamentu ima pravo na diskusije, replike i glasanje, te da, ukoliko želi da izrazi stavove, to može da učiniti na demokratski način koji nije zabranjen u Srpskoj.

- Mogu da organizuju protest na mestima gde je to predviđeno zakonom, u parku Mladen Stojanović. Oni imaju to traumatično iskustvo, pa sada to više ne mogu da pokušaju. Ako pokušaju, dobiće odmah drugi miting na istom mestu - rekao je Dodik.

Predsednik Srpske navodi da su "opozicionari iz frustracije i obaveze prema ranije preuzetim ciljevima koje je njihovim šefovima neko ispostavio, došli do pozicije da udare na najvažniju zakonodavnu instituciju".

- Parlament je važnija institucija od svih drugih. Mi smo rekli da nećemo nikakvu eskalaciju. U redu, stojte tamo. Neka Miladin Stanić postane najveći siledžija u Srpskoj i onda neka priča o diktaturi. To smo videli izbacivanjem novinara RTRS - rekao je Dodik.

On je naglasio da će vlast u Srpskoj raditi svoj posao, te da je u sredu poslata najvažnija poruka da je sjednica Narodne skupštine održana i da je završena usvajanjem 16 tačaka dnevnog reda.

2024 © - Vesti online