Petak 15.09.2017.
08:11
blic.rs, Vestionline

Turski ministar: Osećamo da nas je EU izdala

pixabay.com
Da li Turska odustaje od EU?

Nakon razmene oštrih reči koja je mesecima trajala između nemačke kancelarke Angele Merkel i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, uglavnom zbog ljudskih prava u Turskoj, Merkel je izjavila ovog meseca da je jasno da Turska ne bi trebalo da se pridruži EU i da pri pristupni pregovori trebalo da budu prekinuti.

Kako podseća agencija, predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je u sredu da nema prospekta za pridruživanje Turske EU u "doglednoj budućnosti".

Čelik je u intervjuu za britansku agenciju izjavio da je bio veoma iznenađen komentarima koje je Junker izneo i zapitao se šta je on uradio da popravi odnose.

- Veoma smo bili iznenađeni slušajući izjavu gospodina Junkera. Šta je gospodin Junker učinio, kakve velike korake je napravio kako bi pronašao rešenje za zbližavanje EU i Turske? To je moje pitanje za gospodina Junkera - rekao je Čelik.

EU je postala sve više kritički nastrojena prema članstvu Turske o kojm se već decenijama pregovara, od kako je Erdogan nakon neuspelog vojnog puča 2016, započeo veliko hapšenje u okviru kog su uhapšeni novinari i akademici.

- Zaista smo razočarani Merkelovom i nekim drugima u EU: U jednom od najtežih trenutaka u našoj istoriji, naši prijatelji i saveznici su nas ostavili same - rekao je Čelik.

Upitan da li se Turska oseća izdanom, on je kratko odgovorio: "Da".

Da bi pregovori sa Turskom za njeno pristupanje u EU zvaniočno bili prekinuti, potrebna je jednoglasna odluka svih država članica, koja nedostaje, međutim, ukoliko odluči većina, to je dovoljno da pregovori budu suspendovani.

2024 © - Vesti online