Četvrtak 14.09.2017.
12:44
Vestionline

Rusi besni na hrvatsku kompaniju: Ova prevara je neviđena i bez presedana

Reuters
Tražiće isplatu na sudu

Iz Sberbanke podsećaju da je Agrokorov dug prema Sberbanki 1,1 milijardu evra, a proizlazi iz nekoliko zajmova te da je u avgustu Sberbanka u Hrvatskoj pokrenula kazneni postupak protiv osnivača i većinskog deoničara Agrokora Ivice Todorića.

Sberbank planira da procesuira i revizora koji je potvrdio Agrokorove falsifikovane poslovne izveštaje skrivajući obveze veće od jedne milijarde dolara, rekao je Gref novinarima, prenosi agencija Tass i drugi ruski mediji.

- Što se tiče hrvatskog slučaja, ništa se ne menja. Imamo pravnu strategiju i ne mislimo da je ona na kratke staze. Naše su rezervacije (za Agrokorov dug) stopostotne pa smo spremni za dugotrajni parnični postupak i dovešćemo pred lice pravde sve osobe koje su tamo počinile očiglednu prevaru - rekao je Gref.

Dodao je kako je već podnesena kaznena prijava protiv vlasnika i uprave Agrokora te da se nada kako će "ka odgovornosti privesti i revizorsku kompaniju koja je potvrdila lažne izveštaje".

Kaže kako je za to nužno nekoliko pravnih koraka i dokumenata, za što je potrebno određeno vreme te da već učinjeni pravni koraci, kao i oni koji slede, svedoče o tome da će se Sberbank s slučajem Agrokor baviti detaljno.

- Imamo velika potraživanja, kako u vezi sa shemom koju sprovodi hrvatska vlada, tako i prema menadžerima i revizorima same kompanije. Putem suda vratićemo naš novac, ali to može da potraje -rekao je Gref.

Prema njegovim rečima, Sberbanka ne namerava da više finansira Agrokor.

- Situacija je za nas krajnje netransparentna, to smo nekoliko puta istakli hrvatskoj vladi. Čudno je što hrvatska vlada podupire odsustvo netransparentnosti. U nedostatku transparentnosti, kada ne razumemo koliko je novca potrebno za kompaniju i kakav je kvalitet upravljačkog kadra, kada ne razumemo koliko se učinkovito troši ovaj novac, ne želimo da učestvujemo u takvim procesima -dodao je šef Sberbanka.

Gref je rekao da se Sberbank u slučaju Agrokor prvi put suočava s tako velikom prevarom.

- Mi ćemo postići naš cilj. Slučaj je bez presedana. Imamo takvu prevaru, još neviđenu, kada uprava skriva stvarno stanje, fingira dobit i skriva se iza neravnoteže obveza veće od milijarde dolara. Ovo je prvi takav slučaj s kojim smo se susreli, ali ipak mislim da ćemo doći do cilja - rekao je Gref, a prenose ruski mediji.

2024 © - Vesti online