Četvrtak 14.09.2017.
19:30
S. Sudar - Vesti

Ivan Bosiljčić za "Vesti": Publika u dijaspori sve vraća trostruko

A. Čukić
Peva, glumi, igra: Ivan Bosiljčić

- U dijaspori, koliko god se trudili da pod svetlima scene budete domaćin večeri, publika vas uvek drži u poziciji gosta. Sve što date, ona trostruko vrati, sa velikim uzbuđenjem gleda i poštuje svaku reč i obilno čašćava pažnjom. Sluša vas kao glasnika koji donosi dobar glas iz daljine. Ja pred njima govorim samo istinu - još ima radosti, ima ljubavi, ima snage. I uvek od publike dobijam potvrdu. A najsigurniji i najodlučniji odgovor je od publike u dijaspori - kaže za "Vesti" glumac Ivan Bosiljčić.

"Par stihova za nas" je muzičko-poetsko, jedna vrsta nastavka njegove izuzetno uspešne turneje "Ljubav je samo reč" iz 2009. godine kada je gostovao u brojnim gradovima u Srbiji, regionu, ali i širom dijaspore - u Austriji, Švedskoj, Norveškoj, na Islandu...

- Ne mogu da se otmem utisku da su i Istok i Zapad zadivljeni našom kulturom i tradicijom, koji su i na jednoj i na drugoj strani sveta neeksploatisani. Teško smo im pojmljivi logikom, pa su prinuđeni da nas tumače srcem. Više od 15 godina profesionalno sam se bavio folklorom i svedok sam ovacija koje igrači naših kulturno-umetničkih društava doživljavaju u svetu. Sva ova iskustva sabrao sam i ugradio u muzičko-poetsko veče "Par stihova za nas" - priča popularni glumac, koji je ovim projektom široj publici pokazao sav svoj raskošni talenat za glumu, pesmu i igru.

Ponovo u domaćim serijama

Ove jeseni Ivana Bosiljčića očekuje premijera velikog televizijskog projekta "Hotel Rusija", serije koju je snimao prošle godine, a koja će biti prikazana na ruskoj nacionalnoj televiziji. Ali, ne zapostavlja posao ni u Srbiji.
- Nakon susreta sa kanadskom publikom u Beogradu nastavljam snimanje jedne popularne domaće televizijske serije, koju će publika gledati na proleće. A pre, posle i za vreme svega toga, ja sam tata jednoj divnoj Nini i muž jednoj posebnoj Jeleni - sa ponosom je istakao šarmantni glumac.

Ovo nije njegov prvi dolazak u Kanadu.

- Zauvek ću pamtiti kanadsku turneju sa predstavom "Jasmin na stranputici". Ljiljana Lašić, Rada Đuričin i ja smo dan za danom igrali našu predstavu o ratu, ljubavi, rastancima, borbi za goli život. Tumačio sam ulogu Jasmina, mladog slikara, koji je zbog rata pobegao iz Sarajeva u Beograd gde očajnički čeka vizu za Kanadu. Nakon svake predstave prilazilo mi je na desetine ljudi, grlili su me i u poverenju tiho govorili istu rečenicu: "Ja sam isto tako. Sve isto". Od tog iskustva u Srbiju sam se vratio kao drugačiji čovek. Promenjen nabolje.

Ispovest o ljubavi

Muzičko-poestsko veče "Par stihova za nas" je, po rečima Bosiljčića, jedna duboka ispovest ispričana stihovima velikih pesnika i melodijama koje svi znamo. Filmska muzika, ruske romanse, pop balade, isprepletane su poezijom najvećih domaćih i stranih pesnika poput Šantića, Rakića, Antića, Dedića, Rajića, Jesenjina, Bodlera, Radičevića.

- Ovaj koncert-predstava je ispovest o ljubavi, svačija pomalo, a najviše moja - s neskrivenim emocijama kaže Bosiljčić i dodaje da ima jedan poseban momenat u njoj. - Nekoliko godina na srpskom groblju u Solunu moji roditelji nisu uspevali da pronađu grob našeg pretka koji je poginuo na Solunskom frontu. Ove godine ja sam uspeo da pronađem večnu kuću mog čukundede Radomira. U znak sećanja na njega i sve naše heroje koji su postradali govorim pesmu "1914." o vojniku koji je pevao dok je umirao u snegu.

2024 © - Vesti online