Četvrtak 14.09.2017.
11:09
N. Popović - Vesti

U Frankfurtu otvoren čuveni Sajam automobila: Senka štednje pala na glamur!

Z. Vicelarević
Strujni udar: Hostese pored top modela BMW i8

U 12 sajamskih dvorana, koje će za sve posetioce biti otvorene od subote i ove godine su prisutna najveća imena auto-industrije, doduše skromnije, ali tu su. Međutim, "bolo je oči" odsustvo nekih renomiranih marki poput tesle, aston-martina, pežoa, volvoa, rols-rojsa, grupe Fijat u kojoj su i alfa-romeo, lančija abart...

Nema tako na sajmu ni modela koji se proizvode u Kragujevcu, mada teško da bi se i dičili modelom koji su ovde predstavili pre dve godine, a koji još, sa "kozmetičkim" izmenama izlazi sa proizvodnih traka u Srbiji. Otkazali su i japanski micubiši i nisan...

Z. Vicelarević
Aktivisti Grinpisa ispred sajma

Protest Grinpisa

Ekološka organizacija Grinpis je pred glavnim ulazom u Sajam organizovala svojevrstan perfomans sa automobilom "nosa zabijeneg u zemlju", dok je iz izduvne cevi vijao crni dim.

Na plakatima koje su držali njihovi aktivisti pisalo je: "sa naftom nema budućnosti"!

Z. Vicelarević
Prototip: Audijeva budućnost

Premijere na internetu

Audi na štandu "mame"

Dizel-skandal koji i sada potresa Nemačku ali i druge države Evrope, pa i SAD, ima svoj odjek i na frankfurtskom sajmu: mere štednje su primetne, pa tako audi više nema, kao prethodnih godina vlastitu sajamsku dvoranu već se "skromno" smestio na štandu "mame" - koncerna Folksvagen.

Odgovor na pitanje zašto nisu došli - slojevit je. Naravno, u igri su troškovi: primera radi kvadratni metar izložbenog prostora košta 165 evra po danu, to znači da, recimo, BMW samo zakup 12.000 kvm košta nešto više od dva miliona evra na šta treba dodati troškove osobolja, hotela, prevoza...

Volvo je, kažu, svoje sajamske prezentacije ograničio na dve godišnje: jednu u Evropi i jednu "preko bare" (Detroit). S obzirom da su uvek na sajmu u Ženevi, Frankfurt su precrtali.

U "Tesli" ne mogu da dignu glavu od posla, novi model tesla 3 ide kao alva, ako ga danas poručite uz malo sreće dobićete ga u decembru dogodine, pa Ilon Mask, šef američkog koncerna "Tesla" kaže da im dodatna reklama uopšte ne treba.

S druge strane, reklamiranje na sajmovima je u eri opšte digitalizacije i društvenih mreža izgubilo na atraktivnosti. I auto-branša je shvatila da pomoću Fejsbuka ili Tvitera mogu doći do daleko većeg broja potencijalnih mušterija nego na sajmovima.

Zato ne čudi da su mnogi proizvođači automobila, pa čak i oni koji su došli na sajam u Frankfurtu, još pre promovisali svoje nove modele putem interneta, tako da se slobodno može reći da na sajmovima gotovo da i nema svetskih premijera - sve je već viđeno.

Z. Vicelarević
Majbah kabriolet

Mercedes sa masažom

Ali, vratimo se sajmu, jer slika je ipak, jedno, a videti, sesti i opipati sasvim nešto drugo. Nema ljubitelja četvorotočkaša kojima srce brže ne zakuca pored štanda mercedesa, majbaha, ferarija ili lambordžinija, a svi su predstavili svoje nove modele ili vizije za budućnost. Naravno, automobili na struju sve su više zastupljeni.

Audi je ove godine predstavio novi model iz serije 8, prvi koji je zaista sposoban za potpuno autonomnu vožnju, dakle bez vozača. Interesantnu ponudu ima mercedes u svojoj najvećoj S klasi.

Uz doplatu može se naručiti poseban dodatak za relaksaciju vozača (mercedes-helt). Senzori na volanu mere otkucaje srca vozača i količinu stresa, pa automobil sam predlaže jedan od tri moguća relaksirajuća programa koji uključuje masažu ugrađenu u sedišta, posebnu vrstu ambijentalnog svetla, sve to kombinovano sa opuštajućom muzikom ili zvukovima i slikama na video-ekranu. Naravno, podrazumeva se da ste pre toga automobil zaustavili na parkingu!

Z. Vicelarević
Biće bolje od subote: Zorica sa suprugom

Od novinara slaba vajda

Među brojnim osobljem koje se stara da sajam prođe u najboljem redu sigurno ima i naših zemljaka, ali ih je teško videti jer se bave uglavnom uslužnim delatnostima.

Na jednom od štandova između sajamskih hala, naišli smo na Zoricu Piroko, našu zemljakinju poreklom iz Kraljeva, udatu za Italijana. Kažu da su uvek na sajmu, a na svom štandu prodaju slatkiše.
- Od vas novinara slaba vajda, prodaja slabo ide danas, ali biće bolje od subote kada navali običan narod - kroz smeh nam kaže Zorica.

2024 © - Vesti online