Sreda 13.09.2017.
16:17
Vestionline

Svedok: Arkan mi rekao da mu je šef Jovica Stanišić

youtube.com/radovan džeko
Željko Ražnatović Arkan

Savić je precizirao da mu je Ražnatović to rekao tokom susreta u kafiću Trozubac u Beogradu. Neposredno pre toga, Ražnatović se vratio iz Zagreba, gde je, kako je svedok rekao, "po dogovoru Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana, bio u zatvoru".

Jedan od osnivača Srpske demokratske stranke u Slavoniji, Savić je juče posvedočio da je da je, s proleća 1991, SDB Srbije u Istočnu Slavoniju poslala Ražnatovićevu paravojsku, koja je počinila teške zločine nad nesrpskim civilima.

"Čim su došli na teren, sve Hrvate i Mađare su likvidirali i pobacali u bunare... Arkanova garda bila je i zakon i sud", rekao je svedok.

On je juče naglasio da mu je dolazak Ražnatovićeve jedinice najavio tadašnji ministar unutrašnjih poslova Srbije Radmilo Bogdanović. Savić je i danas rekao da su Ražnatovićeva i druge paravojske, tokom borbenih dejstava, išle iza JNA i "čistile" sela.

"Naredba JNA je bila da vojska ne sme ništa raditi civilima, ali iza njih ide ekipa koja radi čišćenje, a to su oni junaci koji ubijaju starce, pale i pljačkaju".

Osvrćući se na jučerašnju tvrdnju svedoka da je Ražnatovića Arkana kontrolisala SDB Srbije, Stanišićev branilac sugerisao je da Savić ne pravi razliku između te službe i Resora javne bezbednosti MUP Srbije, čiji je čelnik Radovan Stojčić Badža delovao u Istočnoj Slavoniji i blisko sarađivao s Ražnatovićem.

"Stojičića su zvali Miloševićev policajac, bio je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Srbije koji je postavljen za komandanta Teritorijalne odbrane Borovog Sela... Njega je postavila Služba", odgovorio je Savić.

2024 © - Vesti online