Sreda 13.09.2017.
14:04
Vestionline

Američki ambasador: Laž je da neko tera Srbiju u NATO

Tanjug
Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot

Prema njegovim rečima, NATO ima politiku "otvorenih vrata" za sve države koje žele da mu se priključe, ali da poštuje odluku Srbije o vojnoj neutralnosti. Skot je izrazio podršku SAD evropskom putu Srbije, ali i dodao da je EU zajednica vrednosti koje se ne mogu birati.

- Neutralnost ne znači da se ne zauzimate za nešto. Neutralnost ne znači da su vrednosti beznačajne. Neutralnosti ne znači da nemate stav o važnim pitanjima - rekao je Skot na međunarodnoj konferenciji "Zapadna bezbednosna arhitektura i Srbija - izazov i dileme" u Beogradu. 

Kao uzore za politiku vojne neutralnosti, Skot je naveo Švedsku i Finsku. 

Prema njegovim rečima, neutralnost postavlja mnoga teška pitanja na koja će Srbija morati da odgovori. Ambasador SAD je dodao i da neutralnost ne mora biti "permanentna", jer Srbija želi bezbednost za sebe, a načini za njeno postizanje se mogu menjati. 

Na konferenciji su pored Skota govorili i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, predsednica beogradskog Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović, ambasadori Švedske i Finske u Srbiji Jan Lundin i Petri Ikonen, kao i više predstavnika ambasada i analitičara.

2024 © - Vesti online