Četvrtak 14.09.2017.
05:30
Vestionline

Jedan lekar tvrdi: Šećer može biti dobar za vas

pixabay.com
Slatkiši - da ili ne?

"Šećer je ključan za funkcionisanje mozga koji je najveći konzument slatkiša u vašem telu", napisao je dr Dru Remzi u magazinu "Well + Good". 

On objašnjava da naši mozgovi koriste oko 400 kcal koje potiču od glukoze svakog dana, ali to ne znači da ćete gutanjem pola table čokolade sebi učiniti uslugu. Važno je odakle taj šećer potiče. 

Šećer koji se nalazi u mnogim prerađevinama nije od velike koristi vašem telu. Međutim, prirodni šećer iz meda i voća može podstaći rad vašeg mozga, smatra Remzi. 

Takođe, mnogo je bolje pojesti celu voćku, umesto čistog soka. To je zato što sok izaziva nagli skok insulina, što vaše telo dovodi u stanje čuvanja masnih naslaga. Cela voćka sadrži mnogo više vlakana, pa se sporije vari i sprečava nagli skok insulina. 

Treba imati u vidu da od 400 kcal koje su potrebne vašem mozgu, samo četvrtina treba da potiče od šećera u vašoj ishrani, dok ostalo dobijate od ugljenih hidrata, koji se u našem telu pretvaraju u šećere. 

U svakom slučaju, smatra Remzi, nipošto ne treba da izbacujete cele grupe namirnica, jer je svaka od njih važna za neki aspekt našeg metabolizma.

2024 © - Vesti online