Četvrtak 14.09.2017.
00:55
R. Lukić - Vesti

"Vesti" u Nemačkoj: Jubilej krunisan posetom Berlinu

R. Lukić
Završena poseta prijateljima: Gosti iz Bijeljine ispred Bundestaga

Gosti iz Bijeljine, njih 67, boravak kod prijatelja u Nemačkoj završili su posetom Berlinu i Bundestagu, a aktivistima u Langenhagenu preostalo je da naprave analizu i pripreme planove za buduće poduhvate.

- Važno je da smo ovaj deo posla odradili uspešno. Sledeći zadatak biće nam priprema za božićne pakete i posete, a plan ćemo napraviti na redovnoj sednici posle završetka sezone godišnjih odmora, koja je u našoj organizaciji tek počela - kaže sekretar Bernd Acpadin.

Podrška nemačkih privrednika

- Gotovo svi gosti iz Bijeljine spavali su u privatnim kućama kako je to uvek praksa. Najveći deo novca za troškove proslave dali su nam sponzori iz privrede, Aerodrom Langenhagen, država Donja Saksonija i manji deo gradovi Langenhagen i Bijeljina - svodi račune predsednik Dragić.

Dr Željko Dragić, osnivač udruženja i "glavni krivac" za sve što se događa , posle svih uspeha svodi račune i razmišlja kako kulturnu saradnju proširiti na privrednu i kako ih podići na nivo pokrajina, država i EU.

- Neke predrasude između naroda u Bijeljini su prevaziđene, a to se odnosi i na Donju Saksoniju i BiH. Prema informacijama nemačke ambasade u Sarajevu, Nemačka i BiH imaju ukupno šest gradova pobratima (četiri iz Federacije i dva iz RS), ali se najaktivnija saradnja odvija između Langenhagena i Bijeljine - ističe Dragić.

Njega i njegovu organizaciju pohvale nemačkih diplomata dodatno motivišu.

- Veoma mi je drago što sam preko organizacije upoznao mnogo dragih ljudi u Langenhagenu, regiji Hanovera i u Bijeljini. Kao organizacija mnogo smo pomogli mladima u Bijeljini. U prethodnih 18 godina Langenhagen je posetilo 1.500 mladih iz Bijeljine, a oko 400 mladih Nemaca posetilo je Bijeljinu. Ako se tu ubroje i stariji, dođe se do brojke od oko 700 Nemaca koji su boravili u Bijeljini - računa predsednik Dragić.

On ističe da je Langenhagen poznat u celoj Bijeljini, a i Nemci u Langenhagenu s lakoćom izgovaraju ime Bijeljine, iako je to reč koja nije laka za njihov jezik.
 

2024 © - Vesti online