Utorak 12.09.2017.
15:22
Vestionline

Završeno suđenje Naseru Oriću

EPA/ZORAN LESIC / POOL
Čeka izricanje presude: Naser Orić

Odbrana traži Orićevo oslobađanje jer smatra da nema dokaza za njgovu krivicu.

Izlaganjem završnih reči odbrane danas je u Sudu BiH završen sudski postupak u predmetu protiv Nasera Orića, kojeg Bošnjaci smatraju ratnim herojem, a Srbi zločincem, Tužilaštvo tereti za ratne zločine na području opštine Srebrenica u julu 1992. Orić je uhapšen 10. juna 2015. u Bernu po poterniciji Srbije, na putu za Švajcarsku gde je trebalo da prisustvuje obeležavanju dvadesete godišnjice zločina u Srebrenici.


Srbija je poternicu za Orićem raspiala 2014, zbog sumnje da je počinio krivično delo ratnog zločina nad srpskim stanovništvom u Srebrenici 1992.

Orić je bivši bošnjački komandant koga je Haški tribunal osudio za ratne zločine po jednoj tački optužnice na dve godine zatvora za indirektnu odgovornost za smrt sedam i mučenje 11 srpskih zarobljenika u periodu od 1992. do 1993. godine.

Nakon žalbe na presudu, Orić je proglašen nevinim, pošto je Apelaciono veće u Hagu tada zaključilo "da nema sumnje da su teški zločini počinjeni nad Srbima u Srebrenici u periodu od septembra 1992. do marta 1993, ali da "dokaz da su zločini počinjeni nije dovoljan za izricanje kazne pojedincu".

2024 © - Vesti online