Utorak 12.09.2017.
19:45
B. Božin - Vesti

Martin Šulc: Merkelova samo iza mene

EPA/Clemens Bilan
Hrabri izazivač: Martin Šulc

Šef Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) je uveren da izbori još nisu rešeni, jer je broj neodlučnih birača od njegovog TV duela sa Merkelovom - još u porastu.

"Svako ko želi da skloni Merkelovu mora da glasa za Šulca. Svako ko glasa za druge partije, dobiće Merkelovu", upozorio je on.

EPA/Clemens Bilan

Zabavan

U Demohrišćanskoj uniji njegov nastup ocenili su kao "zabavan", jer se četiri tačke oko kojih se ne pregovara već uveliko na putu, a partija Levice je po njegovim rečima videla signal za promene u aktuelnoj vladajućoj velikoj koaliciji (CDU i SPD).

Na pitanje o uslovima za stupanje u koaliciju sa demohrišćanima Angele Merkel (CDU), Šulc je rekao da " on teži ka tome da bude kancelar, a ako Merkelova želi u kabinet, može drage volje to da učini samo kao vicekancelar"!

Šulc je ovom prilikom predstavio četiri tačke oko kojih njegova partija neće praviti ustupke.

To su: jednake zarade, jednake šanse u obrazovanju, sigurne penzije i zadržavanje starosne granice za odlazak u penziju na 67 godina i "zaštita nemačkih i evropskih vrednosti u stabilnoj Evropskoj uniji". Šulc je takođe obećao naciji da neće ispuniti obavezu da dva odsto bruto domaćeg proizvoda troši na odbranu, što je cilj NATO-a i na čemu insistiraju SAD.

Mršavo

Prema najnovijim anketama među nemačkim biračima, socijaldemokrate imaju između 21 i 25 odsto glasova i zaostaju za konzervativcima za 13 do 16 odsto. "Šulc može da bude kancelar", komentariše konzervativni list "Frankfurter Algemajne Cajtung", "ako bude dovoljno glasova za crveno-crveno-zelenu koaliciju (SPD, Levica i Zeleni) i ako to budu želele ove tri partije".

2024 © - Vesti online