Ponedeljak 11.09.2017.
18:33
Vestionline

Haradinaj: Albanci najstariji narod na Balkanu

EPA//Valdrin Xhemaj
Ramuš Haradinaj

Osim toga, Haradinaj je dodao da treba iskoristiti svaku priliku za uspostavljanje poverenja sa kosovskim Srbima, ne samo na jugu, već i na severu.

- Razume se da dijalog sa Srbijom nema alternativu iako imamo tragičnu istoriju, ne možemo poništiti činjenicu da smo susedi i da to i ostajemo. Zbog toga, dijalog moramo vratiti ljudima, dijalog između naroda a ne samo između političke elite - rekao je Haradinaj za Glas Amerike.

Pod unutrašnjim dijalogom na Kosovu, Haradinaj podrazumeva razgovor o normalizaciji odnosa sa Beogradom sa civilnim društvom, medijima, opozicijom, sa svima, kako se, naveo je, ne bi dogodilo da "kada predstavnici Kosova predstavljaju Kosovo ne dođu u situaciju da posle ne mogu da sprovedu ono što je dogovoreno".

- To se desilo u prošlosti i bićemo pažljiviji sa našim daljim koracima i dostignućima - rekao je Haradinaj.

Upitan kakav zapravo uticaj može imati Srpska lista, zahvaljujući čijoj podršci je izglasan njegov kabinet, što kritikuje kosovska opozicija, jer smatra da je vlada sada pod uticajem Beograda, Haradinaj kaže da je "vlada položila zakletvu da će raditi u skladu sa Ustavom i zakonima".

- To je moj odgovor na taj stav, a u isto vreme mi moramo iskoristiti svaku priliku da izgradimo poverenje i sa kosovskim Srbima, na sreću imamo dobru komunikaciju sa drugim zajednicama, ali treba i sa Srbima, ne samo na jugu, već i na severu - rekao je Haradinaj.

"Albanci poštuju druge nacije"

Haradinaj je naveo i da su Albanci najstariji narod na Balkanu. Takođe, istakao je i da su Albanci "autohton narod koji uvek poštuje drugi identitet, naciju, veru".

- Imamo potrebu za međusobnim poverenjem i radićemo na tom poverenju - naveo je kosovski premijer.

A na konstataciju da analitičari i opozicija kažu da njegova vlada neće trajati duže od šest meseci, Haradinaj kaže da nije bitno koliko će ova vlada biti na vlast, već je bitno da bude u građana.

- Verujem da ćemo imati pun mandat i da ćemo raditi tokom čitavog mandata kako bi se na Kosovu dogodilo ono što se od nas i mene očekuje, u ovom trenutku su očekivanja velika i svestan sam toga, međutim ozbiljno ću pristupiti poslu - rekao je Haradinaj.

2024 © - Vesti online