Ponedeljak 11.09.2017.
17:50
Vestionline

Kompanije iz Srbije na Sajmu preduzetništva u Celju

Tanjug
Odlična šansa za srpske privrednike: Marko Čadež

- Međunarodni sajam preduzetništva u Celju odlična je prilika za naše  firme  iz raznih segmenata poslovanja - od metalske i elektroindustrije, preko prehrambene, tekstilne, drvoprerađivačke, hemijske i građevinske industrije, do trgovine -  da ojačaju privredne veze, uspostave nove kontakte i umreže se sa potencijalnim partnerima iz Slovenije i više od 30 zemalja učesnica sajma - rekao je Marko Čadež, predsednik PKS.

Dodatni kvalitet ove sajamske manifestacije, po rečima Čadeža, jeste Dan dobavljača više međunarodnih  kompanija, u organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije, za firme iz Slovenije, Hrvatske i Srbije.

MOS (http://www.ce-sejem.si/en) je vodeći međunarodni sajam iz oblasti preduzetništva u Sloveniji. Ove godine se održava jubilarni, 50. put, na 65.000 m² sajamskog izložbenog prostora. U 2016. godini sajam je posetilo oko 125.000 hiljada posetilaca koji su imali priliku da se upoznaju sa proizvodnim programom više od 1.500 izlagača iz 35 zemalja sveta.

Izlagači

Na sajmu MOS 2017. na nacionalnom štandu Srbije izlažu: Amiga doo Kraljevo, Fabrika sita i ležajeva - Fasil d.o.o. Arilje, Galeb metal pack d.o.o. Šabac, HBIS GROUP Serbia Iron & Steel d.o.o. Beograd, YUKK Zipplast d.o.o. Požega, Resor d.o.o. Gadžin Han,  RB Global d.o.o. Užice, Pemy Family d.o.o. Futog, Mirotin Tisa d.o.o. Savino Selo, Stim Import  d.o.o. Šabac, Blockx d.o.o. Bački Petrovac, Vis Company d.o.o. Beograd, Masterplast YU d.o.o. Subotica, Induco d.o.o. Beograd, 7 Sistem d.o.o. Sremska Kamenica.

Tokom boravka u Sloveniji predsednik PKS Marko Čadež sastaće se sa slovenačkim ministrom ekonomskog razvoja  i tehnologije Zdravkom Počivalšekom i Boštjanom Gorjupom, predsednikom Gospodarske zbornice Slovenije, sa kojima će razgovarati o unapređenju ekonomske i komorske saradnje i realizaciji zajedničkih projekata.

Ekonomska saradnja Srbije i Slovenije beleži uzlazni trend kako na bilateralnom tako i na regionalnom i multilateralnom planu. Zasniva se trgovinskoj razmeni, investicionim projektima, regionalnom povezivanju u sklopu Berlinskog procesa, uključujući i aktivnosti Komorskog investicionog foruma, podršci Slovenije evropskim integracijama Srbije i zajedničkom apliciranju za otvorene pozive u okviru evropskih fondova.  

Slovenija je među prvih deset spoljno trgovinskih partnera Srbije. Ukupna robna razmena između Srbije i Slovenije u 2016. godini iznosila je 943,6 miliona evra, što je 8,5 odsto više nego 2015, a rast je  nastavljen i ove godine.

Očekuje se da povezivanju dveju privreda, povećanju i uravnoteženju razmene, novim slovenačkim investicijama u Srbiji i srpskim u Sloveniji doprinesu i značajne aktivnosti poslovnih asocijacija - Privredne komore Srbije, Gospodarske zbornice Slovenije, Slovenačkog poslovnog kluba u Srbiji i nedavno  osnovanog Srpsko-slovenačko poslovnog društva koje okuplja 25 kompanija  iz Srbije prisutnih na tržištu Slovenije.

2022 © - Vesti online