Ponedeljak 11.09.2017.
12:25
dan.co.me

Skandal u Podgorici: Uklonjen krst sa Sahat kule

Pro­to­je­rej i se­kre­tar Cr­kve­ne op­šti­ne pod­go­rič­ke Pre­drag Šće­pa­no­vić is­ti­če da bi Mi­tro­po­li­ja cr­no­gor­sko-pri­mor­ska ta­ko­đe osu­di­la i da je sa ne­kog objek­ta "ski­nut po­lu­me­sec ili bi­lo ko­je dru­go obelež­je na­še bra­će mu­sli­ma­na ili bi­lo ko­je dru­ge ver­ske or­ga­ni­za­ci­je".

- Ja bih re­a­go­vao kao sve­šte­nik, čo­vek i Pod­go­ri­ča­nin. Ve­li­ki uni­ver­zal­ni duh i ge­ni­je oso­bi­te vred­no­sti Pe­tar Dru­gi Pe­tro­vić Nje­goš je re­kao "krst i lu­na dva stra­šna sim­bo­la". Krst na Sat ku­li je po­sled­njih ma­kar 100 go­di­na bio nje­no obelež­je. Krst ko­ji je po­sta­vljen, uklo­njen je naj­no­vi­jom re­sta­u­ra­ci­jom ko­ja se oba­vlja iza oči­ju jav­no­sti i zna­ti­želj­nog po­sma­tra­ča i lju­bi­te­lja kul­tu­re i sta­ri­na. Ta vest nas je ja­ko uz­bu­di­la i za­pre­pa­sti­la. Ra­zu­mie­mo da u Sta­roj va­ro­ši i Pod­go­ri­ci ži­ve i na­ša bra­ća mu­sli­ma­ni, po­štu­ju­ći uva­že­nog ima­ma i mog pri­ja­te­lja Dže­ma Re­dže­ma­to­vi­ća, ali sma­tra­mo da ako se ne­što re­sta­u­ri­ra, tre­ba da se vra­ti u sta­nje u ko­jem je obje­kat bio pre po­čet­ka ra­do­va. Ako 100 go­di­na krst ni­ko­me ni­je sme­tao, ču­di­mo se da se sa­da po­kre­ću ini­ci­ja­ti­ve da krst kao sim­bol ve­ćin­skog pra­vo­slav­nog sta­nov­ni­štva u Cr­noj Go­ri bu­de uklo­njen sa bi­lo kog me­sta i Sa­hat ku­le - ka­zao je Šće­pa­no­vić.

Pred­sed­nik Cr­kve­ne op­šti­ne Pod­go­ri­ca Zo­ran Vuk­če­vić tra­ži da se krst vra­ti na Sa­hat ku­lu, te da Sta­ro­pod­go­ri­ča­ni ne­će se­de­ti skr­šte­nih ru­ku dok se to ne ura­di. On is­ti­če da su u Sta­roj va­ro­ši ži­ve­li i ži­ve nje­go­vi pra­deda, deda, otac, a sa­da on, sin mu i unuk, te da Shat ku­lu do­ži­vlja­va­ju kao svo­ju.

- Ja­ko se tu­žno ose­ćam i sa ne­ve­ri­com sam pri­mio vest da je sa Sa­hat ku­le ski­nut krst. To je ne­što sve­to, i to je obelež­je Pod­go­ri­ce. U naj­te­žim vre­me­ni­ma '90-ih go­di­na, u jed­nom mo­men­tu sam čuo da su hte­li da oskr­na­ve dža­mi­ju u bli­zi­ni mo­je ku­će u Sta­roj va­ro­ši i istog se­kun­da smo svi u mo­joj po­ro­di­ci re­kli da će­mo ži­vo­ti­ma bra­ni­ti tu dža­mi­ju. Mi smo eto de­ve­de­se­tih bra­ni­li dža­mi­ju i po­lu­me­sec na njoj, te ne vi­dim raz­lo­ga za­što bi ne­ko mo­gao da po­me­ri krst ko­ji je na Sa­hat ku­li sta­jao 100 go­di­na – is­ta­kao je Vuk­če­vić.

On is­ti­če da bi di­gao glas i da je ne­ko po­mje­rio ver­sko obelež­je mu­sli­ma­na ili ka­to­li­ka.

Pod­go­rič­ki glav­ni imam Dže­mo Re­dže­ma­to­vić ka­zao je da ko­men­tar oko ski­da­nja kr­sta sa Sat ku­le mo­že­mo do­bi­ti od Se­kre­ta­ri­ja­ta za kul­tu­ru i sport pri Glav­nom gra­du Pod­go­ri­ca, te Mi­ni­star­stvu kul­tu­re ko­ji su da­li sa­gla­snost za re­sta­u­ra­ci­ju ovog va­kuf­skog do­bra.
- Ina­če, jav­nost je upo­zna­ta sa mo­jim sta­vo­vi­ma pre­ma ovom pi­ta­nju za ko­je, na­ža­lost, osim u Islam­skoj za­jed­ni­ci, ni­sam na­šao ra­zu­me­va­nja od stra­ne me­di­ja i jav­no­sti - ka­zao je Re­dže­ma­to­vić.

Inače, Re­dže­ma­to­vić je ra­ni­je oce­nio da krst na Sa­hat ku­li u Pod­go­ri­ci vrie­đa sva­kog dobronamernog gra­đa­ni­na, a no­ro­či­to ar­hi­tek­te ko­ji zna­ju či­jem na­sle­đu sa­hat-ku­le pri­pa­da­ju.
Re­sta­u­ra­ci­ja Sa­hat-ku­le i re­kon­struk­ci­ja Tr­ga Be­ćir-be­ga Osma­na­gi­ća po­če­la je u apri­lu, a pro­je­kat vrie­dan oko po­la mi­li­o­na eura fi­nan­si­ra Tur­ska agen­ci­ja Ti­ka.M.S.

2024 © - Vesti online