Utorak 12.09.2017.
00:11
Z. Vicelarević - Vesti

Jugoslavija još živi u Fehenhajmu

Vesti
Vole petokraku: Članovi pored trobojke

- Postojimo i radimo, kao što vidite - kaže aktuelni predsednik kluba Slađan Mitrović i nastavlja:
- Imamo nešto više od 30 članova, uglavnom starije generacije, a rado dolaze i mnogi koji nisu članovi. Po nacionalnom sastavu se nije ništa promenilo od 1978. godine, kada je klub osnovan. Zastupljene su gotovo sve nacije i sve generacije: od najstarije Ljubice Jovanić do Duška Mamlića (6). Primera radi, ja sam Srbin, blagajnik je Josip Dolar, Hrvat, sekretar je Svetislav Antić iz Bosne, a imamo i Nemce, Karolinu Dolar i Gerharda Šulera, koji je oženjen Snježanom. Svi koji smo bili da se ime zadrži i samim tim i nacionalni sastav smo ostali. Otišli su malobrojni koji se s tim nisu slagali - kaže Mitrović, koji je punih sedam godina na funkciji predsednika.

Provodi za pamćenje

- Družili smo se i slavili svi i niko nije pitao koje si nacionalnosti. Nadaleko je bila poznata naša proslava 8. marta. Tada su sve žene o trošku kluba išle u provod po restoranima sa muzikom po izboru, a posle su nas muževi dočekivali u klubu sa pripremljenom večerom - priča Dušanka Popović.

Pre Mitrovića na kormilu kluba bila je Dušanka Popović, koja je od osnivanja član.

- Iduće godine slavimo jubilarnih 40 godina postojanja. Bili smo klub za ugled. Kratko po osnivanju smo imali više od 120 aktivnih članova. Pored folklorne imali smo sekcije za šah, stoni tenis, a glavna nam je bila kuglaška sekcija. Bili smo vrlo aktivni kuglaši. Takmičili smo se, putovali i osvajali brojne pehare kojih su nam danas pune vitrine. Bila su to lepa vremena - priča Dušanka.

U kobnim devedesetim, kriza nije zaobišla ni ovaj Jugoslovenski klub, a tada je na čelo stao Slobodan Bunoš.

- Da budem iskren, kada sam ga preuzeo, klub je bio u zapuštenom stanju. Prvo smo "izdvojili žito", a onda smo se dogovorili kako da vratimo stari sjaj našem klubu. Nedostajalo je mnogo toga, kasa je bila prazna, ali smo se nekako snašli. Renovirali smo prostorije svi zajedno, sa velikim entuzijazmom i zalaganjem svih članova. Predsednikovao sam u dva mandata po dve godine i predao zdrav klub predsednici Popović i ona je nastavila rad - rekao nam je Slobodan Bunoš, takođe jedan od osnivača kluba.

Vesti
Klub nije menjao ime: Slađan Mitrović

Pobedila sloga

Jugoslovensko-nemački klub smo posetili u dane kada se u Fehenhajmu slavi tradicionalni Fišerfest.
- Nekada je klub imao štand u glavnoj ulici sa našim specijalitetima, ali su u međuvremenu svi naučili gde je najbolje pečenje i najbolji đuveč - kaže majstor za pečenje Milorad Popović.
Dodaje da je ponosan jer je u teška vremena pobedila sloga, a ne nacionalizam i podele i da nikada nije bilo nikakvih ispada i problema u klubu.


 

2024 © - Vesti online