Ponedeljak 11.09.2017.
18:11
N. Popović - Vesti

Učestale pogibije radnika iz Srbije u Zapadnoj Evropi: Gradilišta kao gubilišta!

M. Todorović
Radnik potrošna roba: Obećana zemlja pretvorena u noćnu moru

U Beču je grupa radnika iz Smedereva prevarena za zaradu. Kada su od gazde zatražili platu (više od 50.000 evra za njih 26), umesto novca dobili su ne samo otkaz, nego su neke "bundžije" prebili kriminalci koje je za tu rabotu unajmio poslodavac.

Poslodavac zaštićen

Radnici, sa druge strane, pre nego odu na građevinu, potpišu dokument u kojem potvrde da su prošli neophodnu obuku i završili kurs zaštite na radu. Tako je gazda potpuno "pokriven" i zaštićen kao medved kada se dese pogibije i nesreće. A radnik? Sam pao, sam se ubio!

Lažna obećanja sirotinji

Sve ovo tragični su i mračni slučajevi koje smo na stranicama "Vesti" objavili u proteklih 15-ak dana. Mnogo je više sličnih, a možda i gorih koji još nisu, niti će biti obelodanjeni. Razlozi su strah od gubitka posla (mahom rade na crno ili imaju radne vize ograničenog trajanja), mogućnosti da ostanu i bez tih bednih i bukvalno krvavo stečenih evra. Stoga malo ko hoće da prijavi "robovlasnike" i izrabljivače. Na videlo istina izađe tek ponekad, kada dogori do nokata ili se dese tragedije i nesreće na radu.

Istraga tri meseca

Nemački BG Bau ( Berufsgenossensaaft der Bauwirtsaaft) ili Strukovno udruženje građevinske industrije, sigurno će u saradnji sa kriminalističkom policijom i forenzičarima, obaviti detaljnu istragu i utvrditi okolnosti pod kojima je krajem avgusta poginuo student iz Novog Pazara Dženis Bajramović (25). Iskustvo iz sličnih slučajeva govori da bi istraga mogla potrajati najmanje tri meseca.

Obećani Zapad tako se pretvara u noćnu moru za mnoge radnike i njihove familije s prostora bivše Jugoslavije, koji i ovih dana bežeći od bede i nezaposlenosti hrle u Nemačku, Austriju ili skandinavske zemlje. Dolaze masovno, često privučeni lažnim obećanjima najčešće posredničkih agencija koje im već na početku uzmu novac za posao koji ih čeka u "obećanoj zemlji".

Rad do iznemoglosti

Zemljaci nastradalih i povređenih radnika sa kojima smo ovim povodom razgovarali želeli su da ostanu anonimni jer se boje da će imati probleme. Oni su ogorčeni na poslodavce koji su takođe mahom s naših prostora. Za njih kažu da u trci za zaradom i profitom ne vode nimalo računa o svojim radnicima.

facebook.com
Mersin Kurtović

Gazdu jurila policija

Dženis Bajramović i Mersin Kurtović radili su za istog gazdu. Reč je o izvesnom F. H. poreklom iz Sandžaka (podaci poznati Redakciji). Prema saznanjima "Vesti", F. H. je već dolazio u sukob sa ovdašnjim propisima. Pre nešto više od godinu godinu dana, kažu naši izvori, policija i nemački carinici bukvalno su ga s pištoljima jurili po jednom gradilištu u Ofenbahu, a optuživan je za mito, utaju poreza i zapošljavanje radnika na crno. I pored toga, on je do danas ostao u poslu.

- Poslodavci posao dobiju zato što ponude najnižu cenu i najkraći rok za završetak radova. Onda nas teraju da radimo do iznemoglosti da bi ispoštovali zadate rokove i nije čudo da se ovakve nesreće događaju, a nažalost, biće ih i ubuduće - ogorčeno zaključuje naš sagovornik koji ne želi da mu se ime pomene.

Podneta prijava u Beču

Nakon što su radnici iz Smedereva zatražili plate, vlasnik austrijske građevinske firme M. F. (podaci poznati Redakciji) odmah je promenio brave na smeštaju, koji je inače bio ispod svakog nivoa.
Grupa radnika koje nije zastrašilo ovakvo ponašanje bahatog gazde odlučila je da se obrati Ambasadi Srbije u Beču za pomoć. Zajedno sa diplomatama podneli su prijavu policiji, i sada se čeka rasplet. Vlasnik građevinske firme M. F, kojeg su "Vesti" telefonom "prozvale" ovim povodom oštro je napao pomenute radnike, tvrdeći da su oni "narkomani i lopovi, i da će ih pretući, kao što je to već učinio sa nekima". On je poručio osoblju Ambasade Srbije u Beču "da se ne meša u njegove poslove"!

Uprkos svemu, radnici mahom ćute, žive bedno, često rade i vikendom, stanuju u memljivim i pretrpanim sobama koje preskupo plaćaju, a hrane se još gore. Sve to da bi uštedeli koji evro više i poslali ga familiji u matici. U svakom trenutku znaju da su zamenljivi jer neki novi radnik jedva čeka da uskoči na njihovo mesto. Znaju to i beskrupulozni poslodavci koji koriste situaciju i na tome masno zarađuju. Neoliberalna ekonomija u punom sjaju!

Nemcima dobri i početnici: Čovek najmanji trošak

facebook.com
Borba za život: Mersin Kurtović na UNI - klinici u Frankfurtu

Situacija na nemačkom tržištu rada trenutno i dubioznim građevinskim firmama ide naruku jer se gradi mnogo i vlada stalni manjak radnika, pogotovo obučenih građevinaca. Ali kada njih nema na tržištu su dobri i početnici.

- Pričao sam s kolegom iz nemačke firme koja je tražila podizvođača radova za objekat u Frankfurtu (svuda se gradi u Nemačkoj, pogotovo u Berlinu i Minhenu, ali i dalje nigde toliko masovno kao u metropoli na Majni). Došla su dvojica poreklom Sandžaka, u razdrljenim košuljama i debelim zlatnim lancima oko vrata. Uopšte se nisu pogađali. Rekli su im da napišu na papir cenu koju žele da plate, a njihova je briga da nađu radnike koji će za te pare odraditi posao - kaže izvor "Vesti".

On dodaje da ni Nemci nisu gadljivi na mito, pa često takvima daju posao jer su prethodno od njih dobili pozamašnu kovertu punu evra.

- Vlasnici takvih firmi uglavnom nisu stručnjaci u građevinarstvu, niti za to imaju škole ni iskustva, ali su zato majstori za "papirologiju". U slučaju nevolje ili kontrola koje su česte na gradilištima u Nemačkoj i Austriji, nikakvi pisani tragovi ne vode do njih. Preduzeća su im registrovana na ljude do kojih se ne može doći. To su neki stričevi, ujaci, dalja familija... Svi koji ovde ne žive, nego negde u Srbiji ili drugim zemljama - priča naš izvor.

2024 © - Vesti online