Ponedeljak 11.09.2017.
11:15
Jutarnji.hr, Vestionline

Neverovatna otkrića u ledenim pećinama Južnog pola

pixabay.com
Nučnici otkrili novi život

U dubokim ledenim pećinama, izdubljenim parom iz aktivnog vulkana Mount Erebus naostrvu Ros, naučnici su pronašli tragove DNA algi, malih životinja i do sada nepoznatih životnih oblika.

- U tim pećinama može biti vrlo toplo, u nekima čak i do 25 Celzijusovih stepeni. Možete nositi majicu kratkih rukava i  da vam bude prijatno. Pećine su i delomično osvetljene - izjavila je u saopštenju šefica istraživačkog tima Keridven Fraser.

- Većina pronađenih DNA uzoraka su slični već pronađenim biljkama i životinjama u drugim delovima Antarktika. Međutim, nismo uspli da prepoznamo sve delove -  rekla je Fraser.

- Rezultati ove studije su nam naznačili da bi se moglo živeti ispod antarktičkog leda - tamo bi moglo biti novih životinjskih i biljnih vrsta - dodala je.

Laurie Konel sa Instituta Maine rekla je kako pronalazak DNA ne dokazuje trenutno postojanje životnih oblika u pećinama.

- U sledećem koraku bi trebala da budu pomnija istraživanja pećina i potraga za živim organizmima. Ako postoje, to nam otvara vrata u uzbudljiv, novi svet - zaključila je Konel.

2024 © - Vesti online