Nedelja 10.09.2017.
11:22
Vestionline, b92.net

Čovek koji je znao sve o svima, jedna je od najvećih misterija u istoriji

pixabay.com
 

Uprkos tekstu od 10.000 reči o muškarcu sa mnogim pofesijama - privatni detektiv, špijun, poverenik - Imon Džavers navodi da niko nikad neće uspeti da sazna sve o Tomu Korbaliju. 

Korbali je imao vrlo neobično detinjstvo. 

Kasnih dvadesetih, kada je imao 6 ili 7 godina, otet je jer njegov otac nije uspeo da isplati dug. Njegova porodica, koja je držala agenciju za privatno istraživanje i čije su usluge koristili brojni političari i ugledni građani, pobrinula se za to da se dečak bezbedno vrati kući. 

Korbali je kasnije nekoliko puta uhvaćen na brodovima kao slepi putnik, a u 22. godini postigao je "skoro nemoguće": otpušten je iz vojne službe tokom Drugog svetskog rata zbog lošeg vladanja. 

U posleratnoj Nemačkoj bio je američki špijun, a kada se vratio u SAD - dobro odeven i uvek okružen damama - iskoristio je svoje špijunske sposobnosti za bavljenje detektivskim poslom. 

Korbali se tako našao rame uz rame sa mnogim filmskim zvezdama i političarima - uključujući trenutnog predsednika SAD Donalda Trampa, kako bi sakupio što više poverljivih informacija koje je prodavao američkoj eliti po vrlo visokim cenama. 

FBI takođe sumnja da je zarađivao na prevarama u vezi sa osiguranjem i prosleđivao novac u švajcarske banke. Ono što je najzanimljivije jeste da je Korbali uvek bio i ostao prava enigma, prenosi Njuzer. 

Primera radi, u trenutku njegove smrti 2004. godine, u njegovom sefu u Londonu ponađeno je mleko za kafu, lažan britanski pasoš i ključ, piše Džavers. 

Iako se nagađa da su služili poput neke vrste prve pomoći za slučaj bekstva, niko nikada nije uspeo da reši misteriju.
2023 © - Vesti online