Nedelja 10.09.2017.
08:24
Vestionline, Tanjug

Mađari blokirali Hrvatsku, Kolinda šokirana

Tanjug
Neprijatno iznenađena: Kolinda Grabar Kitarović

Ona je to izjavila u intervjuu u emisiji "Tačka na sedmicu" televizije N1, koja će biti emitovana sutra ujutru od 9 sati. Predsednica Hrvatske u intervjuu je komentarisala i odnose sa susednim državama.

- Ne mislim da bi ova arbitraža (o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije) trebalo da određuje slovenački stav prema nama u odnosu na druga pitanja, od OECD do Šengena. Odnosi Hrvatske i Slovenije su u globalu puno pozitivniji nego samo ovo pitanje o kojima se neprestano govori - rekla je ona.

Navela je da "više od milion Slovenaca posećuje hrvatsku obalu i rado su viđeni gosti" i da je "isto sa Mađariima''. Hrvatska predsednica osvrnula se i na mađarsku blokadu ulaska Hrvatske u OECD.

- Neugodno sam iznenađena stavom Mađarske i o tome ću razgovarati s premijerom Orbanom i predsednikom (Janošem) Aderom. Staviću to pitanje na sto da malo dublje to raspravimo. Postoje otvoreni problemi koji nisu lako rešivi, kao INA MOL. Mislim da postoji način da kao zrele demokratske države pristupimo rešavanju svega toga - rekla je Grabar Kitarović.

N1 podseća da je mađarsko Ministarstvo spoljnih poslova u petak saopštilo da Mađarska neće podržati hrvatski zahtev za članstvo u OECD zbog odnosa Zagreba prema MOL-u i njenom šefu Žoltu Hernadiju.

2024 © - Vesti online