Nedelja 10.09.2017.
08:00
Vestionline

Vestionline sportski vremeplov za 10. septembar

youtube.com/icaruswp
Slavlje srpskih vaterpolista posle treće uzastopne titule prvaka Evrope

"Delfini" prvaci "Starog kontinenta"

Vaterpolisti Srbije su 10. septembra 2006. godine treći put zaredom (prethodno u Budimpešti i Kranju, doduše, kao Jugoslavija) zaseli su na evropski presto, pošto su na beogradskom bazenu "Tašmajdan", pred 5.000 oduševljenih navijača koji su pevali "Bože pravde", u finalu Evropskog šampionata savladali Mađarsku sa 9:8. Bila je to velika, teško izvojevana pobeda, pošto su naši najveći rivali poveli sa čak 5:2. Ipak, zahvaljujući golovima kapitena Vujasinovića, iskusnog Ikodinovića i hrabrog Filipovića, kao i sjajnim odbranama Šefika, naši "delfini" su preokrenuli rezultat na 6:5. Tek tada počinju problemi: Trbojević je zbog trećeg isključenja morao van bazena, zbog nesportskog ponašanja udaljeni su i Šapić i Vanja Udovičić, a pred kraj se takođe zbog isključenja na klupu preselio i Ikodinović. Tada je zablistao Šefik, zaustavivši sve šuteve Mađara i – zlato je ostalo u Beogradu.

Slovačka - Jugoslavija 1:1

10. septembra 1997. godine na stadionu "Tehnelo pole" u Bratislavi jugoslovenska fudbalska reprezentacija remizirala je sa Slovačkom 1:1 u kvalifikacijama za SP u Francuskoj, pa je bilo izvesno da neće zauzeti prvo mesto u grupi (Španci su bili sigurni) već da će put do Mondijala potražiti u baražu. Domaćin je poveo golom Majorosa u 65. minutu, a deset minuta pre kraja izjednačio je fantastičnim golom iz slobodnog udarca Siniša Mihajlović.

"Plavi" na fudbalskom Olimpu

Najveći uspeh jugoslovenske fudbalske reprezentacije u istoriji je pobeda nad Danskom od 3:1, kojom su plavi 10. septembra 1960. godine osvojili zlatnu olimpijsku medalju. Na stadionu "Flaminio" u Rimu u večnost su se upisali: Vidinić, Roganović, Jusufi, Žanetić, Durković, Perušić, Anković, Matuš, Galić, Knez i Kostić, a selektorsku komisiju činili su Nikolić, Tirnanić i Lovrić. Strelci za naš tim bili su Galić u 2, Matuš u 13. i Kostić u 70. minutu, dok su Danci smanjili u poslednjim trenucima golom Nilsena. Kapiten Galić je bio isključen još u 37. minutu zbog toga što se sudiji Lo Belu učinilo da je nešto prigovorio, pa je trofej na pobedničkom postolju primio Bora Kostić. 

2024 © - Vesti online