Subota 09.09.2017.
21:31
Vestionline, Sputnjik

Mogu li se ujediniti Islamska država i Al Kaida?

Tanjug/AP
Može li doći do ujedinjenja između dve zloglasne organizacije

- Vrlo je moguće da će Islamska država i Al Kaida ponovo da se ujedine i moguće je da će čak i delovati zajedno - naveo je Keršov u intervjuu listu "Velt am zontag".

Prema njegovim rečima, razlozi koji su doveli do raskola među ovim terorističkim organizacijama u ovom trenutku su u drugom planu.

- Prvi razlog je u tome što je između poglavara Islamske države Abu Bakara el Bagdadija, koji je, najverovatnije mrtav, i lidera Al Kaide Ajmana el Zavahirija postojalo lično neprijateljstvo. Ovaj drugi je sada star i najverovatnije više ne igra ozbiljnu ulogu - rekao je Keršov.

On smatra da je još jedan razlog za nesuglasice bio period u kojem su dve organizacije nameravale da stvore takozvani kalifat.

Keršov navodi da je za Al Kaidu kalifat bio dugoročni cilj, dok se ID spremla da izgradi sopstvenu državu u mnogo kraćem roku.

Sin Osame bin Ladena Hamza postaje sve značajnija figura u hijerarhiji Al Kaide, napominje Keršov, i dodaje da je njegova retorika kada je reč o Islamskoj državi manje agresivna, te da je njegov cilj, najverovatnije, da se dve organizacije ponovo zbliže.

2024 © - Vesti online