Subota 09.09.2017.
20:58
Vestionline, Tanjug

Kraj za Plenkovića: Ustaški poklič obara hrvatsku vladu?

EPA/Antonio Bat
U problemu zbog ustaškog pozdrava: Andrej Plenković

To kompromisno rešenje, naime, nije po volji na predstavnicima srpske zajednice u Hrvatskoj, ni manjoj članici vladajuće koalicije - Hrvatskoj narodnoj stranici, jer iako je ploča izmeštena na njoj je ostao grb HOS u kojem je uklesan ustaški pozdrav.

Plenković je novinarima objanio da će druga faza biti rešena na osonovu mišljenja vladine Komisije, a suočavanje sa posledicama vladavine nedemokratskih režima.

- Potom će vlada izraditi zakonski predlog i uputiti ga Hrvatskom saboru koji donosi zakon. Time će dugoročno biti rešen problem - rekao je premijer, prenosi Jutarnji list.

Boris Milošević, zastupnik u Saboru i zamenik predsednika SDSS, kaže da nije dobro da se ZDS svede na Srbe.

- Ako oko toga ne postoji društveni konsenzus, bolje je da ploča ostane, nego da se sklanja radi Srba - rekao je Milošević.

Na pitanje može li se zbog isticanja ustaškog pozdrava i korištenja fašističkih simbola raspasti koalicija, odgovara da se rukovodstvo SDSS-a tek mora da raspravi ovu situaciju i da je, kako je rekao, dobro odmeri.

- U SDSS-u se o tome nije raspravljalo. U lošoj smo poziciji i stvar se ne može svesti samo na nas. Kad bismo izašli iz vladajuće koalicije, to bi značilo da su Srbi srušili vladu. Stvari se potpuno pogrešno postavljaju i pokušavaju svesti na to da ploču treba maknuti zbog Srba - rekao je Milošević, napominjući da treba razmisliti šta korištenje ustaškog pozdrava ZDS znači za celo društvo.

Inače, vladinu Komisiju za suočavanje s posledicama vladavine nedemokratskih režima, koje vodi predsednik HAZU Zvonko Kusić, sastaće se naredne sedmice i, premda im je rok za preporuku vladi do marta 2018, čini se da će požuriti s radom, što je potvrdio i sam Kusić.

- Bilo je predviđeno da se sastajemo jednom mesečno, no sastajaćemo se dvaput. Dosta pismenih priloga dobivamo i od institucija iz inostranstva - rekao je Kusić, prenosi Jutarnji.

S druge strane, spor oko ploče izazvao je nemir u delu braniteljske populacije, a premijer nipošto ne želi da se s njima otvori bilo kakav front, navodi list. Iako se, kako se navodi, mlaki Plenkovićev stav prema ploči i kompromis kojim se problem samo premešta 20 kilometara dalje tumači kao njegova slabost i pre svega strah od desnice u stranci, iz vlade to demantuju.

Neimenovani HD-ovac, međutim, za Jutarnji kaže da to Plenkovićevo polovično rešenje kojim niko nije zadovoljan, ni HOS, ni koalicioni partneri, ni mnogi u HDZ-u.

- Situacija je samo postala zamršenija. Šta ako se sada i na drugim mestima počnu postavljati ploče, a vrlo je moguće - kaže isti izvor i dodaje da je najgori u svemu utisak da "Plenković sve to radi pod pritiscima koalicionog partnera, pre svega Milorada Pupovca kako bi zadržao fotelju".

Neki, pak, ističu da je tu odgovornost na Plenkoviću, precizira list.

- On je premijer, dobio je mandat da rešava probleme, a to ne čini. Problem s pločom je ogledni primer kako se vodi država - sve se odlaže - kaže sagovornik zagrebačkog dnevnika.

Ističe da je Plenković problem ploče trebao rešiti pre osam meseci.

- Padne li vlada na temi pozdrava "za dom spremni", Plenković neće imati nikakvu političku budućnost u HDZ-u, Hrvatskoj, ni u Evropi. Ali, on se boji desnog krila unutar HDZ-a i zato okleva - rekao je neimenovani sagovornik iz HDZ za Jutarnji.

2024 © - Vesti online