Subota 09.09.2017.
12:34
gdeinvestirati.com

Ova država je preuzela titulu zemlje iz snova

commons.wikimedia.org/Soman
Bahrein

Grci opet na začelju, u društvu Nigerije

Prema istraživanjima Finaccord-a, na svetu ima oko 50 miliona iseljenika, a procenjuje se da će taj broj porasti na 60 miliona u narednih pet godina. Istraživanje je korisno jer se zasniva na mišljenjima i iskustvima ljudi koji su napustili svoje rodne zemlje kako bi potražili bolje uslove u inostranstvu, pa su upravo emigranti najkompetentniji da govore o uslovima života u navedenim državama.

Država sa najvišim rangom u 2017. godini je Bahrein, zemlja koja je okarakterisana kao mesto sa odličnim uslovima za rad i podizanje porodice, koje strancima pruža osećaj dobrodošlice. Bahrein ubedljivo nadmašuje susedne zemlje, kao što su Kuvajt, Saudijska Arabija i Katar, koje se nalaze na začelju liste od 65 zemalja, koje su obuhvaćene istraživanjem. 

Kada je reč o državama sa najlošijim ocenama, na začelju liste su se pozicionirale Grčka, Kuvajt i Nigerija. Grčka se našla na samom začelju liste, a na loše rangiranje su najviše uticali ekonomski problemi u ovoj evropskoj državi.

Australija, koja je prošle godine zauzela poziciju u top 10, sada je zabeležila najveći pad  i zauzela 34. mesto. Razlozi za tako loš rezultat su iscrpljeno tržište rada, manjak novih radnih mesta, loša perspektiva za razvoj karijere i nezadovoljavajuće radno vreme koje je uslovilo disbalans ravnoteže između radnog i slobodnog vremena većine građana.

Jedna od omiljenih inostranih zemalja za rad je Kina, gde je dve trećine ispitanika zadovoljno svojom karijerom. Međutim, Kina je u sveukupnom rezultatu zauzela tek 55. od 65 pozicija, zbog lošeg kvaliteta života i zagađenosti koja povećava troškove zdravstvenog osiguranja i neadekvatnog obrazovanja.

Pad Velike Britanije i SAD

Reputacije SAD i Velike Britanije kao dobrih mesta za život i rad su poslednjih godina doživele značajan pad, ako je sudeći prema iskustvima emigranata koji su se preselili u te zemlje u potrazi za boljim životnim i radnim uslovima.

Od prošlogodišnjih predsedničkih izbora u SAD-u i izglasavanja Brexita u Britaniji rezultati istraživanja apokazuju da je u ovim zemljama došlo do smanjenja političke stabilnosti, kao i da je sve  očigledniji manje prijateljski stav prema strancima.

Velika Britanija je zauzela 54. mesto, i pad od čak 21 pozicije od prošlogodišnjeg istraživanja, nakon odluke da napusti Evropsku Uniju. Veliki pad u ocenama političke stabilnosti su zabeležile i Sjedinjene Američke Države, gde 68 odsto ispitanika smatra da je trenutna politička situacija neizvesna. Takav stav je doprineo padu SAD za 17 pozicija, posle čega je zauzela 43 poziciju.

2024 © - Vesti online