Petak 08.09.2017.
16:20
Vestionline, B92

Pod Antarktikom postoje tople oaze u kojima možda ima života

youtube.com/Vigilant Citizen
Pećina

Pećine koje je izdubila para aktivnih vulkana su osvetljene i dostižu temperaturu od oko 25 stepeni Celzijusa, što otvara mogućnost postojanja čitavog ekosistema flore i faune duboko ispod zamrznute površine. 

Studija koju je predvodio Australijski nacionalni univerzitet oko Mont Erebusa, aktivnog vulkana na ostrvu Ros otkrila je dugačak sistem pećina. 

Vođa istraživanja Keridven Frejzer kaže da su forenzičke analize uzoraka tla iz pećina pokazale intrigantne tragove DNK algi, mahovina i manjih životinja. Iako je većina tog materijala slična onom koji je pronađen drugde na Antarktiku, neki uzorci nisu mogli u potpunosti da se identifikuju, što otvara uzbudljivu mogućnost da u svetu večnog leda postoji život kakav dosad nismo mogli da vidimo. 

- Rezultati nam daju uvid u to šta možda živi ispod leda na Antarktiku. Sledeći korak je da ih izbliza osmotrimo i otkrijemo da li tamo ima života - kaže Frejzer. 

Ona smatra da bi zbog toplote vulkana u pećinama mogli da postoje dobri uslovi za život, "dovoljni da se osećate prijatno u majici kratkih rukava". 

Njen kolega, Čarls Li sa Univerziteta Vaikato u Novom Zelandu, kaže da takvi sistemi možda postoje širom Antarktika, jer je poznato da u toj regiji ima mnogo vulkana. Uprkos tome što je istraživanje takvih sistema vrlo komplikovan poduhvat, naučnici ističu da je to važna misija. 

Njihova studija objavljena je u časopisu "Polar Biology". 

2022 © - Vesti online