Četvrtak 07.09.2017.
08:37
Tanjug, Vestionline

Da li će Vučiću baš sve ići glatko u Sarajevu?

Tanjug
U Sarajevu se očekuje i otvaranje osetljivih pitanja: Aleksandar Vučić

Kako je saopšteno iz Predsedništva, programom posete planirano je da se predsednik Vučić sastane sa rukovodstvom Istočnog Sarajeva i da obiđe radove na izgradnji Javno-zdravstvene ustanove "Bolnica Istočno Sarajevo".

Predsednik Vučić posetiće i Hram rođenja presvete Bogorodice - Sabornu crkvu u Sarajevu, gde će se sastati sa Mitropolitom dabrobosanskim g. Hrizostomom.  

Drugog dana posete, razgovaraće sa članovima kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Predsednik Vučić sastaće se i sa predsedavajućim Savetu ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem.  

Uoči sastanka s predsednikom Srbije, Bakir Izetbegović izjavio da Aleksandra Vučića vidi kao političara koji će pomoći da se stvari na Balkanu popravljaju.

- Imaćemo tet-a-tet sastanak. Otvorićemo neka pitanja koja su možda osetljiva. Vidim Vučića kao jednog pragmatičnog i sposobnog političara koji će pomoći da se stvari na Balkanu popravljaju - kazao je bošnjački član Predsedništva BiH za regionalnu televiziju N1.

On je potvrdio da će sa predsednikom Srbije razgovarati o pitanju granice, ali i o trasi autoputa koji treba da poveže Sarajevo i Beograd. 

Kada je u pitanju najavljeno potpisivanje Deklaracije o pravu Srba na jezik, kulturu, istoriju i identitet, Izetbegović kaže da ga o tome ne mogu pitati jer ne zna tačno šta se u toj deklaraciji nalazi, ali očekuje da ista prava daju drugima, odnosno prava na opstanak drugih, prava na bosanski jezik i smatra da se u tom smislu mogu dogovoriti, prenosi Fena. 

Govoreći o pitanju granice, on je kazao da u tom smislu neće lako naći zajedničku reč, ali da se o nekim stvarima može razgovarati. 

- Četiri zahteva ima Srbija, ali dva nisu ni za diskusiju. Jedan od njih je da se prelazi na ovu stranu Drine i da se deo BiH teritorija kod dve hidroelektrane preda Srbiji. To je nemoguće. Imamo i pitanje prolaza pruge koja ide prema Baru i neke nejasne pozicije na Limu kod Rudog, o tome se može razgovarati, ali uz kompenzaciju. Videćemo šta traže, šta nude, pa da se eventualno na dva od četiri zahteva pokuša iznaći neko rešenje - izjavio je Izetbegović. 

Vučić će u BiH boraviti u četvrtak i petak, u zvaničnoj poseti Bosni i Hercegovini, u prvoj bilateralnoj poseti Bosni i Hercegovini u svojstvu predsednika Srbije. To će ujedno biti i prva poseta iz Srbije na predsedničkom nivou nakon šest godina. 

2024 © - Vesti online