Četvrtak 07.09.2017.
05:00
S. Sudar - Vesti

"Hadersfild" pred publikom u Kanadi i Americi: Povratak Žarka Lauševića u pozorište!

N. Đurović
Ponovo na sceni: Žarko Laušević

- Ne krijem svoje zadovoljstvo što ću se naći na sceni sa glumcima koje toliko cenim - kaže za "Vesti" Laušević.

U ovom kultnom komadu Uglješe Šajtinca koji govori o problemu čitave jedne izgubljene generacije u Srbiji, igra plejada fenomenalnih srpskih glumaca - Nebojša Glogovac, Goran Šušljik, Vojin Ćetković, Damjan Kecojević i Tijana Čurović-Mladenović, a Laušević će zameniti barda Mihaila - Mišu Janketića, koji je bio sprečen da se otisne na ovo daleko putovanje.

- Gledao sam snimak predstave i film koji je napravljen uz učešće iste ekipe, sa tom razlikom što je ulogu u koju ću ja sada da uskočim tada igrao pokojni Josif Tatić, za koga me vezivalo, uz kumstvo, i dugogodišnje iskreno prijateljstvo - objašnjava slavni glumac i dodaje da je komad i danas aktuelan:

- Jer "nema dana koji mi želimo, nit blaženstva za kojim žudimo", kako bi to Petar Petrović kazao, pa se gotovo ništa nije izmenilo od dana kada je nastao ovaj tekst do ovih dana. Ali, valjda je to i odlika odličnih komada - da budu svevremeni.

Dramu o povratku starog prijatelja iz desetogodišnje emigracije i ponovnom susretu najboljih drugova režirala je Engleskinja Aleks Čizholm i prvo je postavila u Vest Jorkšir Plejhausu u Lidsu. To je bilo prvi put da je na profesionalnoj pozorišnoj sceni u Velikoj Britaniji igran komad pisca iz Srbije.

Brojne nagrade

"Hadersfild" je pred domaćom publikom premijerno odigran 2005. godine i nastavio je svoj život kao deo stalnog repertoara Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu. Predstava je učestvovala na brojnim festivalima i na njima osvajala gotovo sve glavne nagrade, uključujući tri Sterijine: Uglješi Šajtincu za najbolju novu dramu, Nebojši Glogovcu i Goranu Šušljiku za glumu, četiri Ardaliona.

- Igramo je već punih 11 godina, kako je sazrevala predstava, tako smo i mi sazrevali zajedno sa njom - kaže Tijana Čurović, kojoj je ovo bila prva profesionalna uloga u pozorištu, tako da je vezuju jake emocije za nju.

"Hadersfild" drugi put gostuje u Kanadi, a Vojin Ćetković dodaje da je lepo boraviti negde gde si dobrodošao i gde se osećaš kao kod kuće.

- A tako je bilo za vreme svakog mog boravka u Kanadi i ne sumnjam da će tako biti i u Americi. Nadam se dobrim predstavama i punim salama - zaključio je popularni glumac i dodao da se jedino brine da li će uspeti da se sretne sa svim svojim prijateljima koji žive tamo.

Druženje sa publikom

Povratak Žarka Lauševića na pozorišnu scenu izazvao je ogromno interesovanje kod publike, tako da su organizatori predvideli da nakon predstave potpisuje svoje knjige.
- I ja sa nestrpljenjem očekujem susret s publikom, sa velikim uzbuđenjem posle zaista dugog odsustva i sa zadovoljstvom ću izaći u susret onima koji su zainteresovani za ono što pišem - kazao je Laušević.






 

2024 © - Vesti online