Sreda 06.09.2017.
20:10
R. Lukić - Vesti

"Vesti" u Nemačkoj: Vladiku pesmom ispratili

U manastirskoj bogomolji koja je bila puna vernika i sveštenstva bilo je izuzetno svečano. Za pevnicom je pevao hor sveštenika, a na galeriji Crkveni hor iz Frankfurta kojim je dirigovala Stojna Babić. Posle liturgije, vladika je pričestio nekoliko vernika, a zatim je podelio naforu.

U poslednjoj besedi pred vernicima u manastiru, episkop je govorio i o odlasku na novu dužnost u Eparhiju petrovačko- bihaćku iz koje je i došao u Nemačku.

Vernici bez komentara

- Ja sam vernik i ako vladika kaže da se ništa ne događa bez Božje promisli, nema razloga da mu ne verujem - kaže sredovečni čovek iz okoline manastira, koji nije želeo da mu se ime pominje u novinama.

- Sigurno je da ste iznenađeni time što se dešava i kako to biva tako iznenada. Ali, braćo i sestre, ništa se ne događa bez promisli Božje, pa ovo što se događa i što će se dogoditi i jest promisao Božja. Ja sam prihvatio da odem na tu dužnost, jer sam otud i došao, a ne idem tamo zato što moram odavde da odem, kako to neki misle ili tako žele. Neka im Bog oprosti, a ja im opraštam - rekao je vladika Sergije, koji je vernicima i saradnicima zahvalio i pozvao ih da i dalje saboruju u crkvi.

Posle liturgije u velikoj gornjoj sali priređen je slavski ručak, a vladika je dočekan svečano, ustajanjem vernika i pesmom sveštenstva.

Ručak u sali i u porti

Zbog nestabilnih vremenskih prilika većina naroda posle podne se zadržala u sali, iako je u porti postavljen veliki šator sa stolovima i štandovima za piće, roštilj i kafu.
Izvornim narodnim i starim gradskim pesmama orkestar braće Jovanović iz Minhena napravio je pravi slavski štimung. Ručak i proslavu organizovao je manastir sa parohijanima, a pored angažovanja više vrednih domaćica, među najzaposlenijima bili su Darko Miličević, Ljubomir Pilipović i starešina manastira iguman German. Domaćin slave bio je Predrag - Peđa Lazarević iz Hamelna, a tu čast za iduću godinu dobio je Aleksandar Stević iz Hildeshajma.




 

2024 © - Vesti online