Četvrtak 07.09.2017.
00:10
J. Arsenović - Vesti

Vujoviću Vlada tesna

Tanjug
Oštar prema svojoj Vladi: Dušan Vujović

Sve je u sferi nagađanja, pa se, između ostalog, pominje teška pozicija u kojoj će se naći čuvar državne kase kada u novembru dođu na naplatu državne obveznice koje smo pre pet godina, u vreme ministra Mlađana Dinkića i vlade Mirka Cvetkovića, prodali u iznosu od 750 miliona dolara.

Poznati ekonomista i finansijski konsultant Mahmut Bušatlija kaže da nije jednostavno biti ministar finansija kada dođe jedan takav finansijski udar.

- Ipak, mislim da to nije razlog da Vujović da ostavku. Možda se tu neko upliće i vrši pritisak u vezi sa načinom isplaćivanja, načinom prikupljanja para za isplaćivanje ili, možda, neko pokušava da se isplata odgodi. To je vrlo opasno i ministar vrlo dobro zna da nije dobro igrati igre koje u suštini znače izvrdavanje međunarodnih obaveza - komentariše Bušatlija za "Vesti".

U Vujovićevom kabinetu su negirali priču o njegovom povlačenju, poručivši da ministar "oštro demantuje neistine, a kojima je narušen njegov profesionalni ugled i integritet institucije Ministarstva finansija i Vlade Republike Srbije, posebno u trenutku kada Srbija dobija međunarodna priznanja za odlične rezultate koje ostvaruje i kada je na stabilnom putu da postane finansijski lider Balkana".

Vujović je jedan od malobrojnih članova bivše i sadašnje vlade koji ima značajne reference u svojoj struci ostvarene i u međunarodnim institucijama, poput Svetske banke. Pritom, nije član SNS-a niti neke druge partije iz vladajuće koalicije. Kao takav, umeo je i ranije, kada je Vladu vodio Aleksandar Vučić, da daje neke disonantne tonove u odnosu na druge ministre koji su se utrkivali u hvalospevima premijeru i učinku izvršne vlasti.

Najbolji ministar

Ministar Dušan Vujović izabran je za ministra finansija godine za Centralnu i Istočnu Evropu, saopštilo je uredništvo časopisa "Global market", koji zajedno izdaju Međunarodni monetarni fond i Svetska banka.
Nagrada će mu biti uručena u vreme jesenjeg zasedanja godišnje skupštine MMF-a i SB koja se održava od 12. do 15. oktobra 2017. u Vašingtonu. Ako se, ipak, desi da se ministar povuče, teško da će to uraditi pre uručivanja priznanja.

Tako je juna ove godine u Bečićima, na regionalnom skupu ministara finansija, rekao da u Srbiji postoji problem upravljanja na svim nivoima, na državnom, javnom i privatnom. Podsetio je tada da Srbija ima 3,5 milijarde evra povučenih, a neiskorišćenih zajmova, da putevi nisu završeni i da fabrike koje su otvorene neće imati smisla ukoliko ne budu profitabilne. Možda baš i zbog ovakvih "ispada" od već prepoznatljive samohvale unutar Vlade, Mahmut Bušatlija i pored demantija iz ministrovog kabineta, kaže da ga ne bi iznenadilo da se Vujović povuče.

- On je imao dosta neslaganja još u prošlom sastavu Vlade, a kada je reč o sadašnjoj, čini mi se da od samog početka nije bio raspoložen da nastavi rad u njoj - dodaje naš sagovornik.

Vučković: U trezoru ima para

Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta, kaže da za budžet Srbije ne bi trebalo da budu problem obveznice koje dolaze na naplatu u novembru.
- Stanje u budžetu je dobro, para ima u trezoru, a kada se projektuje budžet, onda se planiraju unapred izdaci vezani za prispele obaveze, jer se zna unapred kakva je dinamika otplate - objašnjava za "Vesti" Vučković.




 

2024 © - Vesti online