Utorak 05.09.2017.
20:17
insajder.net

Janković: Prvo pobediti Vučića, a onda odbraniti pobedu

Facebook/Saša Janković
Predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković

"Očekujemo pobedu u Beogradu"

- U Beogradu očekujemo odličan rezultat, a u saradnji sa drugim opozicionim organizacijama - pobedu. Svesni smo da ćemo morati da je izborimo prvo na nefer i neslobodnim izborima, a onda odbranimo - rekao je Janković za portal Novimagazin.rs.

On je dodao i da je za povratak države i društva na put ozdravljenja neophodno pobediti predsednika Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, ali "ne manjim zlom već zdravom snagom".

Ocenio je da bi saradnja i uspeh opozicije na beogradskim izborima mogli da se zasnivaju na 11 principa, a kao prvi princip izdvojio je zahtev da sve opozicione organizacije treba unapred da se javno obavežu da ni posle izbora neće sarađivati sa SNS - posredno ili neposredno.

Janković je rekao da opozicione organizacije treba da se obavežu da će voditi kampanju protiv nepodnošljive vlasti, a ne za međusobnu prevlast, kao i da svi zajedno moraju da se izbore za normalnije izborne uslove.

"Nećemo dozvoliti 'preletanje'"

Među principe saradnje Janković je uvrstio i zahtev da oni za koje je izvesno da će preći cenzus treba da prihvate "pod svoju kapu" srodne manje opozicione grupacije koje bi sa cenzusom mogle imati problem da se nijedan opozicioni glas ne bi izgubio, a da unapred treba prihvatiti da će posle izbora vodeću ulogu imati ona demokratska opoziciona opcija koja dobije najviše poverenja građana i kojoj će se omogućiti da formira vlast.

- Moramo se obavezati da, po preuzimanju vlasti nećemo vršiti partijska postavljenja na stručna mesta i da nećemo dozvoliti "preletanje" sadašnjih partijskih kadrova u naše redove - naveo je on i dodao da će se na politička mesta postavljati najkvalitetniji kadrovi koji će odgovarati zakonu, a ne stranci ili pokretu jer će "opšti interes biti iznad stranačkog".

Naveo je da se treba obavezati da prioritet bude postizanje socijalne pravde, zaštita interesa građana koji će svi biti tretirani ravnopravno bez obzira na njihovu političku orijentaciju.

Janković je rekao i da se gradska vlast mora decentralizovati, a da gradonačelnik bira svoj tim. "Smatram da su ovo načela i put saradnje opozicije koji omogućava ne samo smenu loše već i funkcionisanje dobre vlasti posle pobede", rekao je on.

2024 © - Vesti online