Utorak 05.09.2017.
20:50
Vestionline

SNS - stranka ili trgovinsko preduzeće?

Tanjug
Boško Ničić je sada "pod okriljem" najmoćnijeg čoveka u Srbiji

Nebojša Kocić, nekadašnji demokrata - sadašnji naprednjak, seo je danas na čelo najveće niške opštine Medijane. Međutim, pre nove funkcije sedeo je u odborničkoj klupi gde ga je, greškom administracije, sačekala kartica sa starom pripadnošću. 

Slično važi i za Ničića, prvi glas zaječarske opozicije na poslednjim izborima, a danas novog člana najveće stranke u Srbiji. Bili smo svedoci velikog broja primera kada su cele odborničke grupe prelazile u vladajuću Srpsku naprednu stranku. Da li je u pitanju strah ili nešto drugo?

- To se sa stanovišta krivičnog zakonodavstva ne može nazvati drugačije nego sa dva termina: trgovina uticajem i klasična prevara. Vi na izborima potpisujete neku vrstu prećutnog sporazuma sa građanima - navodi politički komentator Cvijetin Milivojević. 

Poslednjih godina preletački bum na lokalu takav da čak trećina odbornika, negde i više njih, mandat završi na drugoj, trećoj adresi. Kako ga zaustaviti? 

- Menjajte u tom ustavu ono što ne valja, to je izborni sistem - kaže Milivojević. 

Evo i primera: bliže nam se beogradski izbori pa pričamo o kandidatima za gradonačelnika, ali zaboravljamo, svako ko se bude našao na odborničkoj listi bilo koje stranke jeste kandidat, jer može većinom u gradskoj skupštini da bude izabran. Znamo li uopšte za koga glasamo?

2024 © - Vesti online