Utorak 05.09.2017.
15:44
Vestionline

"Nema dogovora sa Hrvatskom, ne bih voleo arbitražu"

Tanjug
Dosta je bilo protestnih nota: Ivica Dačić

Bilo je dosta takvih protesta i mi ne očekujemo da je svaki takav protest od istorijskog značaja, rekao je Dačić i dodao da Hrvatska još nije odgovorila na poslednju protestnu notu upućenu zbog paljenja srpskog nedeljnika Novosti proteklog vikenda u centru Zagreba..

- Voleli bi da ne dolazimo u situaciju da jedni drugima šaljemo proteste. Odnosi između Srbije i Hrvatske ključni su za odnose u regionu i da zato treba smirivati situaciju - rekao je Dačić i dodao je lako situaciju podgrevati.

Šef srpske diplomatije, koji na Bledu, između ostalog, učestvuje na strateškom forumu, ocenio je da se nije  mnogo odmaklo u rešavanju pitanja razgraničenja sa Hrvatskom i da se Srbija pre zalaže za rešavanje problema otvoreno i dijalogom nego arbitražom.

- Naše je opredeljenje da to pokušamo da rešavamo bilateralno, znači dijalogom, da ne treba da idemo na neke arbitraže. Mi nismo ni počeli ozbiljne suštinske razgovore na tu temu sa Hrvatskom. Sada se formiraju komisije koje će time da se bave i ja sam odredio državnog sekretara Nemanju Stevanovića da vodi deo ekipe koja će se baviti otvorenim pitanjima sa Hrvatskom - rekao je Dačić.

Dodao je da ranijih godina sa hrvatske strane nije postojala zainteresovanost za rešavanje tih pitanja.

- Priča se zaglavila na tome da Hrvatska ima jedan pristup, Srbija drugi - Srbija misli da razgradničenje treba da ide sredinom reke, a Hrvatska da prioritet treba da bude katastarski pristup - rekao je Dačić.   

2024 © - Vesti online