Utorak 05.09.2017.
15:33
Vestionline

" Srbiji je srce na Istoku, a džep na Zapadu"

EPA/Vassil Donev
Uprkos ljubavi prema Rusiji, Srbi bi radije živeli na Zapadu

Istraživanje "Kojem bi se carstvu priklonili...Srbija između Istoka i Zapada" pokazalo je i da većina ispitanika, njih 41 odsto, smatraju da je Rusija najveći prijatelj Srbije, a slede Kina sa šest odsto, Grčka četiri odsto, Makedonija (tri odsto) i Crna Gora i Nemačka sa po dva odsto).

S druge strane, prema rezultatima istraživanja koja su danas predstavljena, na pitanja u kojoj bi zemlji, posle Srbije, najviše voleli da žive i koju bi državu preporučili svojoj deci za život i rad, prednjače zapadne zemlje.

Tako je 11 odsto ispitanika na pitanje u kojoj bi zemlji najviše voleli da žive navelo Nemačku, sedam odsto Švajcarsku, po pet odsto Austriju, Italiju i Švedsku, dok se četiri odsto izjasnilo za SAD.

Svojoj deci bi za život i rad 16 odsto ispitanika preporučilo Nemačku, 11 odsto Švajcarsku, po pet odsto Austriju i SAD, a po cetiri odsto Švedsku i Norvešku.

Glavni istrazivač Srećko Mhailović rekao je da je očigledno kada je u pitanju ekonomija i donošenje racionalnih odluka vezanih za kvalitet života građanin Srbije je orijentisan ka Zapadu, a kada je reč o prijateljstvu ili nekim tradicionalnim osećanjima onda je orijentisan ka Istoku.

Mihailović je rekao da mnoge njegove kolege kažu da istraživanje nije ni trebalo raditi jer su poznati rezultati.

- Srbiji je srce na Istoku, a džep na Zapadu. To je nalaz mnogih istraživanja na ovu temu - naveo je Srećković na predstavljanju rezultatat istraživanja koje je, kako je naveo, sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 1.200 ispitanika.

2024 © - Vesti online