Utorak 05.09.2017.
13:47
Vestionline, Tanjug

"Granice među državama u EU ostaju, ali nisu od životnog značaja"

pixabay
 

On je, govoreći i odgovarajući na pitanja poslanika u slovenačkom parlamentu, rekao da širenja EU 2018. godine neće biti, ali da je jedino rešenje za države zapadnog Balkana, gde su granice u istoriji često bile problem da postanu članice i EU i pohvalio napore koje u tom smeru preduzimaju vlade u Srbiji, Makedoniji i Albaniji, prenosi Hina.

- Ako te zemlje ne bi postale deo EU, granice bi za njih postale "pitanje preživljavanja", odnosno opstanka i zato bi među njima nastali konflikti - kazao je Timermans i istakao važnost evropske perspektive za zemlje u regionu koje napreduju prema EU-u i ispunjavaju  potrebne kriterijume za članstvo.

Govoreći o merama kontrole unutrašnjih granica u Šengenskom prostoru, on je najavio da se privremeno odobravanje graničnih kontrola idućih meseci više neće automatski produžavati u slučaju da ne bude terorističkih prijetnji i migracijske krize.

On je ocenio da bi se boljim planiranjem i koordinacijom obrambenih politika moglo mnogo učiniti na planu zajedničke obrambene politike, a da pri tome proračunska sredstva koja se izdvajaju za obranu u evropskim državama ne bi trebalo znatnije povećati.

2024 © - Vesti online