Utorak 05.09.2017.
20:10
D. Dekić - Vesti

Reporteri "Vesti" vratili se 20 vekova unazad: Rimsko carstvo oživelo u Sremu

D. Dekić
Devojke u ručno rađenim odorama

Duh starog doba i način tadašnjeg života uneli su žitelji grada u vojvođanskoj ravnici koji i danas proučavaju život drevne civilizacije.

Svoje domove, stari Rimljani su u dugim večerima obasjavali svetlošću uljanih lampi raznih oblika koje nam je demonstrirao Lazar Konstantinović. Objašnjava da ih pravi prema originalima majstora koji su živeli od prvog do četvrtog veka nove ere.

- Krpice su natapali maslinovim uljem, jer ono ne proizvodi miris i palili - priča ovaj elektroinženjer koji ih pravi iz hobija, a prema originalima koji su pronađeni na arheološkim lokalitetima nadomak Sremske Mitrovice.

Zanimljivo je, kaže, da su ti predmeti koji potiču iz perioda prvog do četvrtog veka, imali na poleđini utisnut žig proizvođača - priča Konstantinović.

Trpeza po drevnim receptima

D. Dekić

Vino s medom

Čuvena sentenca "In vino veritas"( U vinu je istina) poslužila je proizvođačima iz ovog kraja da ponude piće bogova spravljano prema starorimskim procedurama.
Vino je nekada mešano s vrućom ili hladnom vodom, medom ili snegom. Procene na osnovu spisa govore da je svojevremeno samo drevni Rim godišnje trošio toliko da svaki muškarac, žena i dete dobiju po bocu vina dnevno.

Kao još jedan dokaz naprednosti tog doba navodi servise za ručavanje.

- Tada još nije bio pronađen porcelan, ali su Rimljani posude tera sibilata pravili od glatke terakote da se lako operu - pokazuje posude ovaj Mitrovčanin koji se i sam odenuo u odore starog veka.

Te posude poslužile su učenicima mitrovačke Ekonomske škole da brojnim znatiželjnicima pristiglim u Sirmijum. U njih su sipali jela rađena po pronađenim starorimskim receptima.

Trepeza je inače imala centralno mesto u parku, odakle su se širili divni mirisi jela. Jedan od kuvara Mihajlo Isaković nam s ponosom pokazuje "olus" ili kuvani kupus kojem posebnu čar za nepca daju med, masline i riba, začinjeni mentom i korijanderom.

- Stari Rimljani su voleli i sočivo i spanać, a na trpezi su obavezno imali bademe, šljive, grožđe i limun - objašnjava ovaj mladić.

Vazduhom se širio i fantastičan miris hleba, delo pekara Mihajla Apića mešen prema pronađenim drevnim "uputstvima". Apić godinama istražuje kolače i peciva nekadašnje imperije, pa je tako došao i do recepta za integralni hleb.

- Pravili su ga od spelte, raži i pšeničnog brašna. Ukus su oplemenjavali medom, maslinovim uljem i kozjim sirom. Umesto vode mesili su ga sa mladim vinom, a pošto kvasca tada nije bilo, ubacivali su domaće kiselo testo koje izaziva vrenje - otkriva nam Apić.

A svuda oko njega mladi u odorama starog doba, karnevalska atmosfera, veseli žamor...

N. Durović
Stare rimske odore, vino po staroj recepturi i zvuci fanfara

Imperator i ratnici

U centralnom delu imperator uživa na divanu okružen družbenicama, a nedaleko od njih njegov mladi naslednik okružen rimskim ratnicima.

- Odore su ručno rađene, a i nakit na devojkama urađen je prema pronađenim starim crtežima - kaže nam Jasmina Šobić.

Rimljanke su volele da se ulepšavaju, a kako nam otkriva, najčešće su nosile narukvice oko mišice ruke i ogrlice.

- Sudeći prema arheološkim otkrićima, najčešće su žiteljke Sirmijuma nosile nakit izrađivan od bakra i nekog poludragog kamena, dok su žene plemićkog roda na sebi imale isključivo srebro i zlato - priča ona.

Dodaje da je bilo razlike i u odevanju naroda i plemstva.

- Plemići su nosili toge koje su imale specifične šare ili ukrasne komade preko odore, dok su robovi bili u čisto beloj običnoj
odeći - vraća nas modnom pričom u Stari Rim ova učiteljica koja se i sama bavi izradom starorimskog nakita.

A Mitrovčani i njihovi gosti, nisu krili oduševljenje. Dok su neki požurili da uživaju u starorimskim ukusima, drugi kažu da bi pogrešili da su propustili ovaj povratak u prošlost.

- Ono što sam mogla samo da čitam u knjigama o drevnim civilizacijama, sada sam i doživela - poverila nam se na polasku jedna Mitrovčanka.

D. Dekić

Grad legendi

Manifestacija Carski Sirmijum grad legendi, održana je ove godine prvi put, a Svetlana Sabo, direktorka Turističke organizacije grada obećava da će postati tradicionalna.
- Naša odluka da uđemo u organizovanje ovih dana bila je hrabra, jer tu ima mnogo posla, ali smo shvatili da ne postoji festival posvećen Rimskom carstvu koje je značajno bitisalo na prostorima Srbije, a naročito našeg grada. Radili smo naporno četiri meseca, ali vredelo je truda jer je to potencijal za veću posetu turista. Objedinili smo energiju, uključio se Muzej, gradski Zavod za kulturu, neke škole, a imali smo pomoć lokalnih vlasti i Ministarstva turizma - kaže Sabo.


 

2024 © - Vesti online