Utorak 05.09.2017.
11:10
Vestionline, Tanjug

Amerikanci upozoravaju: Kim bukvalno preklinje da rat počne

Tanjug/AP
Amerika ne želi rat, ali nema ni beskonačno strpljenje: Niki Hejli

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli rekla je na hitnom sastanku Saveta bezbednosti UN, da će Vašington za nekoliko dana predložiti rezoluciju o novim sankcijama Severnoj Koreji o kojoj će se raspravljati narednih dana, dok bi se u ponedeljak moglo o njoj glasati.

Samo najsnažne sankcije moći će da reše problem diplomatskim putem, naglasila je Hejli na sastanku koji su zatražile Britanija, Francuska, Japan i Južna Koreja, preneo je AFP.

- Rat nije nešto što SAD žele, pa to ne želimo ni sada, ali naše strpljenje nije beskonačno, ali Kim Džong Un upravo zloupotrebom raketa i nukleranim pretnjama prosto moli da rat počne - zaključila je Hejli.

Heli nije otkrila kakve će mere Vašington predložiti, ali diplomate na sastanku su ukazale da bi gađanje naftnih izvora Severne Koreje moglo prilično da oslabi njenu ekonomiju. Nove sankcije mogle bi da podrazumevaju i zabranu turistima da idu u ovu zemlju, kao i zabranu severnokorejskim radnicima da traže posao u inostranstvu. 

SAD će nacrt teksta danas predstaviti članicama Saveta, s ciljem da se reaguje što pre, jer već postoje naznake da Severna Koreja sprema novo testiranje nuklearnog oružja.

Kineski ambasador u UN Liu Đieji pozvao je Severnu Koreju da "prestane da pravi pogrešne poteze", a sve strane je pozvao da "ozbiljno razmotre" predlog Pekinga o obustavi balističkih raketnih i nuklearnih programa Pjongjanga, ali i vojnih vežbi SAD i Južne Koreje.

- Snažno pozivamo Severnu Koreju da prestane da preduzima akcije koje su pogrešne, pogoršavaju situaciju i nisu u skladu ni sa interesima same te zemlje, i da se zaista vrati na put rešavanja pitanja dijalogom - rekao je Liu na sednici Saveta bezbednosti UN.

Kineski ambasador je upozorio da Kina neće dopustiti haos i rat na Korejskom poluostrvu, prenosi AFP.

- Situacija na poluostrvu se konstantno pogoršava i zapada u začarani krug - zaključio je on, istakavši da se kriza na poluostrvu mora rešiti mirnim putem.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja rekao je da vojna rešenja ne mogu da reše krizu na Korejskom poluostrvu, upozorivši da je "hitno potrebno održati hladnu glavu i uzdržati se od akcija koje mogu da pogoršaju tenzije".

- Obuhvatno rešenje za nuklearno i druga pitanja na Korejskom poluostrvu može se postići jedino putem političkih diplomatskih kanala, uključujući posredničke napore generalnog sekretara UN - istakao je Nebenzja, prenosi Rojters.

Japanski ambasador pri UN Koro Besho izjavio je da će ta zemlja od Saveta bezbednosti UN tražiti da izradi novu rezoluciju o sankcijama Severnoj Koreji.

- Nemamo više vremena za gubljenje. Ako nastave tim putem, biće posledica - rekao je Besho novinarima uoči sastanka, prenosi AFP.
Prema njegovim rečima, neophodno je da Severna Koreja oseti pritisak.

Iz Seula je, takođe, saopšteno da će privremeno rasporediti četiri preostala lansera za američki protivraketni sistem THAAD.

Britanija razmatra sve načine na koje može da izvrši pritisak na Severnu Koreju, nakon što je Pjongjang izveo najnoviji nuklearni test, izjavila je portparolka britanske premijerke Tereze Mej.

2023 © - Vesti online