Ponedeljak 04.09.2017.
19:22
Vestionline

"Po vojnoj saradnji Srbiji najbliži SAD i NATO, pa tek onda Rusija"

A. Čukić
Vojska Srbije

Ona je, u izjavi novinarima, nakon panela lidera u okviru Bledskog strateškog foruma, istakla da su evropske integracije region podjednako važne za Zapadni Balkan, koliko i za EU. Brnabićeva je podvukla da je Srbija strateški opredeljena ka EU i da želi da postane član evropske porodice nacija. Kada je reč o percepciji Srbije, izrazila je žaljenje što datira iz nekih ranijih vremena. 

- Vreme je da se taj pogrešan imidž Srbije razbije. Srbija je zemlja koja je najmultietničkija u Evropi, ima preko 26 etničkih zajednica sa ogromnim pravima. Imamo savete nacionalnih manjina, a u republičkom premijer ima mogućnost da razgovara sa manjinama kako bi obezbedili da imaju sva prava - objasnila je Brnabićeva. 

Podsetila je i da je Srbija zemlja koja učestvuje u mirovnim misijama UN i EU, da je sedma po učešću, kao i da, iako je percepcija da je Rusija najbliža po vojnoj saradnji, na prvom mestu vojne kooperacije SAD, da je na drugom NATO, i tek onda Moskva. 

- Mi smo jasno i iskreno u vojnoj neutralnosti. Ostaćemo vojno neutralni i to pokazujemo na svaki način - naglasila je ona. 

Što se odnosa sa Rusijom tiče on je, prema njenim rečima, kompleksan, postoje bliske veze u smislu vere i tradicije, ali pre svega ekonomije. Podsetila je da Srbija ima važan trgovinski sporazum sa Rusijom, koji je važan deo trgovinske razmene, rasta i izvoza. 

- Partneri iz EU treba da razumeju to i ne čini mi se da ne postoji to razumevanje. Srbija je strateški opredeljena za EU i to pokazujemo svaki dan - kazala je Brnabićeva.

2024 © - Vesti online