Ponedeljak 04.09.2017.
17:02
www.slobodnaevropa.org

Prosvetarima zabranjen protest ispred Palate Srbija

pixabay.com
 

Nastavnici - članovi Sindikata obrazovanja Srbije (SOS) i Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS), nisu održali prvi čas u jutarnjoj i popodnevnoj smeni. Za RSE je u SOS rečeno da je štrajk, u prvoj smeni, održan u 438 škola.

Ministarstvo prosvete međutim tvrdi da se u više od 90 odsto škola u Srbiji, nastava odvija normalno, i da, prema podacima dobijenim od direktora tih ustanova, prvi čas nije održan u 114 škola, dok su u deset škola časovi bili skraćeni na 30 minuta.

U Beogradu je, istovremeno, održana javna rasprava o Nacrtu zakona o zaposlenima u javnom sektoru, za koji zaposleni u prosveti strahuju da će im dodatno umanjiti radna prava. Neki od njih prisustvovali su raspravi, ali kažu, pomaka nema. Zbog toga zvono, u pojedinim školama u Srbiji, u ponedeljak nije značilo i početak prvog časa.

Prosvetni radnici u Srbiji su, pre svega, nezadovoljni malim zaradama. Sa trenutnim platama, kažu, teško je preživeti od prvog do prvog.

- Ako je naša prosečna plata 43.000 dinara, onda možete da zamislite kako živimo - kaže za RSE Zoran Ivković, profesor Ekonomike i organizacije preduzeća u beogradskoj srednjoj Mašinskoj školi "Radoje Dakić".

Ako se materijalni položaj prosvetara ne poboljša tokom septembra, u Sindikatu obrazovanja Srbije najavljuju da će od 6. oktobra početi sa skraćenjem časova na 30 minuta. Inače, uz male zarade, prosvetni radnici strahuju i da bi im najavljeni Zakon o zaposlenima u javnom sektoru, dodatno umanjio prava.

Prosvetari - članovi Sindikata obrazovanja Srbije i Sindikata radnika u prosveti - uz obustavu prvog časa su nameravali i da protestuju ispred zgrade Palate Srbija gde je održana javna rasprava o Nacrtu zakona. Međutim, to im nije bilo omogućeno.

Ipak, u ponedeljak je održan štrajk upozorenja, a Sindikat je, ističe, doneo odluku i da u danu kada se o Zakonu bude raspravljalo u Parlamentu, odnosno kada bude zakazano njegovo usvajanje, obustave rad tokom celog dana.

2024 © - Vesti online