Nedelja 03.09.2017.
18:15
blic.rs, Vestionline

Zapadna vojna analiza: Ko je jači - Srbi ili Hrvati?

A. Čukić
Srpska armija je po mnogo čemu jača od Hrvatske, ali ipak je niže rangirana na sveukupnoj lestvici

Među najjačim armijama sveta našle su se očekivano SAD, Rusija, Kina, Indija, Velika Britanija, Francuska, Južna Koreja, Nemačka, Japan i Turska, navodi "Global fajerpauer".

Najjača vojska na Balkanu, prema statistici zapadnog portala, je grčka, koja se našla na 28. mestu u celom svetu. Slede Rumunija na 42. poziciji, Mađarska na 63. pa Bugarska i Hrvatska na 67. i 68. mestu.

Prema ovom rangiranju Srbija je pozicionirana na 83. mestu. Tako su se ispred nas našle zemlje poput Gruzije, Zimbabvea i Kuvajta, a iza Šri Lanka, Zambija i Turkmenistan.

Ipak, Srbija prema ovoj statistici nije najslabija na Balkanskom poluostrvu, a iza nas su se našle Albanija (90), Slovenija (113), Bosna i Hercegovina (121) i Makedonija (122), dok Crna Gora uopšte nije na listi.

Portal je vojnu moć merio prema 55 kriterijuma, među kojima su raznovrsnost naoružanja, brojno stanje, vatrena moć, osposobljenost. Nuklearno naoružanje nije uzeto u obzir, nekim pomorskim silama oduzimani su poeni, drugim zemljama, koje nemaju izlaz na more, poeni nisu oduzimani jer imaju jaku rečnu flotilu.

Na sajtu je dostupna i opcija za poređenje dve armije. Međutim, kada se uporede Srbija i Hrvatska recimo, gotovo po svim parametrima srpska vojska dominira.

Aktivnog osoblja recimo Hrvatska ima 18.525 a Srbija 40.075, dok Hrvati imaju samo 3.000 rezervista a Srbija 50.000. Tako je totalno vojno osoblje Srbije više od četiri puta brojnije od Hrvatske.

Ekonomski, portal navodi da je spoljni dug Srbije manji, a kupovna moć veća.

Tehnički, imamo duplo više aviona i transportera. Približno smo isti po broju helikoptera, 36 imaju koliko ima Hrvatska i 39 Srbija, kao i po broju oklopnih borbenih vozila. Srbija je zatim znatno jača po broju tenkovskih jedinica, ali Hrvatska ima tri puta više aerodroma.

Srbija je nadmoćnija i u artiljeriji, dok Hrvatska ima jaču mornaricu.

Sudeći po brojevima, nije jasno zbog čega je Srbija čak 15 mesta slabije rangirana od susedne Hrvatske. Kako za ruski portal "Sputnik" rekao vojni analitičar Andrej Mlakar, data je prilično realna slika Balkana ali je ona preterana u slučaju Slovenije i Hrvatske, koje su članice NATO.

2024 © - Vesti online