Ponedeljak 04.09.2017.
09:52
J. L. Petković - Vesti

O čemu su Vučić i Tači razgovarali u Briselu: Stari dogovor u novom terminu

Twitter/Maja Kocijančič‏
Da im noge vide put: Tači, Mogerinijeva i Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Hašim Tači dogovorili su se da taj sporazum u potpunosti bude primenjen do 17. oktobra, odnosno da srpske sudije, tužioci i sudsko osoblje budu u potpunosti uključeni u kosovsko pravosuđe. Dogovor je postignut još 10. februara 2015, a predviđa integraciju u kosovski pravosudni sistem.

"Verujem u snagu argumenata"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da će Srbija insistirati na slučaju Mitrović. On je ocenio da ta vrsta ponižavanja ne dolazi od Albanaca, već je predstava za neke druge, koja je trebalo da pokaže ko odlučuje na Kosovu.
- Kao da ne znamo ko ima tamo vlast od agresije NATO-a. Tražićemo argumente i borićemo se. Posle izvesnog vremena morate da izađete sa argumentima ili da se povučete. Verujem u snagu naših argumenata i istinu - rekao je Vučić novinarima u Majdanpeku.

Međutim, kako su "Vesti" ranije pisale, zaposleni u srpskim sudovima tražili su da Vlada Srbije zakonski reši njihov dosadašnji radni staž i budući angažman, a ne uredbom kao što je urađeno u slučaju integracije policajaca.

Sudije i tužioci u Kosovskoj Mitrovici toliko su bili istrajni, da ni dva sata ubeđivanja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića i ministra pravde Nikole Selakovića nisu pomogli da se prijave na konkurs koji je raspisala Priština.

- Sudije i tužioci traže da se usvoji zakon o ranom penzionisanju kojim bi se rešio njihov dosadašnji radni staž, jer oni ne mogu da počnu da rade u kosovskom sistemu, dok ne ostave pozicije u srpskom. Ne pristaju da se njihov status reši uredbom, svesni da uredbu može svaka vlast čas da promeni. Takođe, zakon o sedištu sudova i zakon o tužilaštvima jasno kažu da će se doneti posebni zakoni koji regulišu sedišta sudova na KiM - podseća sagovornik "Vesti" zaposlen u srpskom pravosuđu.

Dogovor o pravosuđu Beograda i Prištine predviđa Osnovni sud i tužilaštvo za region Mitrovice, da u odeljenju Apelacionog suda u Mitrovici bude pet srpskih i dvoje albanskih sudija, a da predsednik suda bude Srbin. Dogovorom je predviđeno da glavni tužilac u Mitrovici bude kosovski Albanac.

Sudija Jelena Krivokapić smatra da su savesni građani najveći gubitnici zbog odlaganja ovog sprovođenja, ocenivši da niko ne zna kada će zaživeti integrisano pravosuđe. U intervjuu za Kontak plus radio ona je još rekla da je status srpskih sudija i tužilaca na Kosovu nepromenjen, da su deo sistema Republike Srbije i da nemaju ništa sa kosovskim pravosudnim sistemom.

2024 © - Vesti online