Nedelja 03.09.2017.
08:03
Vestionline

Vestionline sportski vremeplov za 3. septembar

youtube.com/Stefan Stankovic
"Otišao si Dragane, ostala je tuga, uvek će te voleti "grobari" sa juga, citat je koji je i danas skandira u Humskoj: Pre 32 godine poginuo je Dragan Mance, legendarni napadač Partizana

Dragan Mance

Na današnji dan 1985. godine poginuo je Dragan Mance, nekadašnji golgeter Partizana i reprezentacije Jugoslavije. Ostao je upamćen kao jedan od najomiljenijih fudbalera u istoriji crno-belih. Karijeru je počeo u Galenici, današnjem Zemunu, a u Humsku je stigao 1980. da nasledi Slobodana Santrača, našeg najboljeg ligaškog strelca svih vremena. Za Partizan je odigrao 279 utakmice i postigao 174 golova, a igrao je i četiri meča za A reprezentaciju. Imao je samo 23 godine kad je poginuo u saobraćajnoj nesreći na putu Beograd - Novi Sad.

Švedska - Jugoslavija 1:2

3. septembra 1950. godine, u prvoj utakmici posle učešća na Svetskom prvenstvu u Brazilu, fudbalska reprezentacija Jugoslavije gostovala je u Stokholmu gde je u prijateljskom odmeravanju snaga bila uspešnija od Švedske – 2:1. Domaćini su poveli pogotkom Lindskoga u 8. minutu, izjednačio je Valok u 13, da bi pobedu plavima u 27. minutu doneo Herceg, kome je selektor inženjer Arsenijević prvi put ukazao šansu u državnom timu.

Gaetano Širea

3. septembra 1989. godine poginuo je Gaetano Širea, legendarni kapiten Juventusa, jedan od najboljih odbrambenih fudbalera svih vremena. Tragično je nastradao u saobraćajnoj nesreći u Poljskoj, gde je Juventus igrao evropski meč protiv ekipe Gornjik. Sa reprezentacijom Italije učestvovao je na tri Svetska prvenstva i bio šampion 1982. godine, dok je u dresu torinske "Stare dame" osvojio sve moguće trofeje: bio je prvak Evrope, osvajač Kupa kupova, Kupa UEFA i Superkupa Evrope uz čak osam titula prvaka Italije.

2024 © - Vesti online