Petak 01.09.2017.
20:42
sputniknews.com

Mađari dobili "packe" od Nemaca zbog ograde na granici

EPA/Sandor Ujvari
 

Budimpešta bi, prema njegovim rečima, takođe trebalo da pokaže solidarnost u pogledu raspodele izbeglica među evropskim državama, prenosi Rojters.

- Pozdravljamo to što Mađarska traži solidarnost i priznaje solidarnost kao evropski princip. Ali solidarnost je dvosmerna ulica - istakao je Zajbert.

Mađarska je ranije saopštila da će od EU tražiti da izdvoji 400 miliona evra na ime doprinosa troškova izgradnje zida na mađarskoj granici, za koji Budimpešta tvrdi da štiti celu Evropu od ilegalnih imigranata, podseća britanska agencija.

Evropska komisija saopštila je danas da je EU spremna da razmotri zahtev Mađarske za refundaciju, ali je ponovo pozvala Budimpeštu da prihvati tražioce azila. EK je navela da je Mađarska već primila finansijsku i praktičnu pomoć EU za zaštitu spoljnih granica evropskog bloka.

Navodi se da su izvori iz EU naveli da Komisija ne finansira ograde na granici, ali može da pomogne oko troškova nadzora i opreme za upravljanje spoljnim granicama.

- Ne treba da zaboravimo da je solidarnost dvosmerna ulica. Sve države članice bi trebalo da budu spremne da pomognu. Nije to jelo ''a la kart'', da može da se izabere kada je u pitanju upravljanje granicama, a da bude odbačeno kada se radi o odlukama o relokaciji o kojima je postignut zajednički dogovor - dodala je portparolka.

2024 © - Vesti online