Petak 01.09.2017.
19:19
Z. Mirković - Vesti

Austrija: Jedinstvo na izdisaju!?

Z. Mirković
Fešta ispred Jedinstva

Naš najstariji klub na teritoriji pokrajine Donja Austrija, Jedinstvo, učestvovalo je po tradiciji, na najvećoj gradskoj fešti u Švehatu. Uprava kluba na čelu sa predsednikom Krstom Petrišorevićem 12. godinu zaredom odazvala se pozivu gradskih vlasti. Međutim, ovaj put se pokazalo da je budućnost neizvesna.

Zahvalnost kuvaru

Petrišorević se posebno zahvalio Jovanu Trailoviću - Đovaniju. On je bio dugogodišnji kuvar na aerodromu, i pokazao svoje veštine za roštiljem, kao i Miri Petrišorević i Bobanu Živanoviću.

- Mnogo članova otišlo je u penziju, povuklo se i sve je manje onih koji žele da učestvuju u organizaciji manifestacija poput ove - rezigniran je Petrišorević.

- Ovog puta zamalo da bude bruka: tri člana planiranog tima na sam dan održavanja priredbe saopštila su da neće doći pa sam morao u poslednjem trenutku da nađem zamenu pa je, ipak, sve privedeno kraju kako treba - kazao je on.

Vreme ih je poslužilo, pa je i posećenost fešti ispred klupskog prostora Jedinstva bila možda i najveća u poslednjih par godina. Kako naši, tako i Austrijanci, dolazili su do Jedinstva da nešto pojedu ili popiju koje srpsko pivo. Prvog dana veselje je trajalo skoro do ponoći, a drugog je pljusak "skratio" druženje pod vedrim nebom.

Z. Mirković

 

Bečke poete

Među brojnim gostima ove godine bila je i Mirel Tomas sa članovima njenog udruženja Bečke poete.

Petrišorević je izrazio žaljenje što ovaj put Jedinstvo nije posetio bivši gradonačelnik Švehata Hans Facekašs, veliki prijatelj našeg naroda i kluba.

- Pokazalo se i da su neki Facekašovi saradnici, koji su ostali u opštini, ranije bili prijatelji kluba samo zbog tadašnjeg gradonačelnika, pošto više ne pokazuju želju za saradnjom - konstatuje Petrišorević.

Petrišorević kaže da je za septembar planirana pasuljada odložena "jer nema dovoljno zainteresovanih".

Najavljuje da će, čim bude barem pet takmičara, ona biti organizovana. Na jesen, u novembru ili decembru, biće, kako kaže, održan tradicionalni Jesenji bal. Za sada tačan datum nije određen jer se mora naći termin kada je slobodna odgovarajuća sala.

2024 © - Vesti online