Četvrtak 31.08.2017.
23:02
Vestionline, Tanjug

Tači: O sporazumu sa Srbijom odlučivaće se na referendumu

EPA//Valdrin Xhemaj
Tači je za direktno učešće SAD u nastavku dijaloga 

- Ovaj sporazum morao bi da bude u direktnoj volji građana. U nastavku dijaloga direktno će učestvovati i Sjedinjene Američke Države. Samo njihovo direktno učešće predstavlja snažnu garanciju za preduzimanje koraka i brzih odluka, pravih, održivih i funkcionalnih - poručio je Tači, prenosi "Kos sev".

Navodi se da je Tači poruku o mogućem referendumu izneo u javnost samo nekoliko sati nakon sastanka u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i Visokom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost EU Federikom Mogerini.

- Želeo bih da naglasim da ću ovaj put, pošto se radi o konačnom sporazumu između Kosova i Srbije, kao predsednik predložiti da konačni sporazum, osim odobrenja od strane sveobuhvatnog tima ili i od strane konsultativnog tima koji će biti formiran jednim širokim spektrom političkih stranaka, civilnog društva, medija, verskih zajednica - stvoriti i priliku da građani Kosova odobre i izjasne se o tom sporazumu kroz referendumski proces - rekao je Tači.

On je naveo da bi "budući konačni sporazum za normalizaciju odnosa i pomirenje, koji otvara sigurnu perspektivu Kosova u okviru UN, EU i NATO, morao da bude u direktnoj volji građana kroz referendum".

Tači je ponovio ranije tvrdnje da se radi o novoj fazi dijaloga između Beograda i Prištine, a da će konačni sporazum okončati neprijateljstva. Istakao je važnost dogovora o pravosuđu, a osvrnuo se i na formiranje kosovskih institucija, ponavljajući da je važno njihovo brzo formiranje.

On je u intervjuu najavio da uskoro putuje u SAD i tvrdi da će se tamo sastati s američkim predsednikom Donaldom Trampom.

2024 © - Vesti online