Četvrtak 31.08.2017.
17:10
V. Mačar - Vesti

Tradicionalni godišnji piknik kod Hamiltona: Slobodarsko ime Ravne gore

V. Mačar
Razvilo se i narodno kolo

Skupu u Binbruku, koji je blagoslovio otac Jovan Marjanac, sekretar Eparhije kanadske SPC, kao i novopostavljeni starešina hrama Svih srpskih svetitelja u Misisagi, prisustvovao je i Vasilije Petković, novi generalni konzul u Generalnom konzulatu Srbije u Torontu.

V. Mačar
Branka i Milenko Đurović

- Srpska crkva u dijaspori odigrala je vrlo važnu ulogu u očuvanju srpskog identiteta kroz veru, srpske nedeljne škole, crkvene horove i folklor i tako privukla novodošli mlađi naraštaj kako se ne bi izgubio u ovoj stranoj zemlji - rekla je u svom pozdravnom govoru Branka Đurović, urednica muzičkog programa i gotovo 30 godina spiker Radija Ravna gora.

Pored crkvenog uticaja, vrlo važnu ulogu imale su vodeće nacionalne i humanitarne organizacije, kao što su Srpska narodna odbrana, Srpska bratska pomoć i drugi, koje svake godine u julu na Dražinom danu održavaju komemorativne parastose đeneralu Dragoljubu Mihailoviću.

Kao što je poznato, Draža Mihailović je u Srbiji rehabilitovan i vraćena su mu građanska prava oduzeta u političko-ideološkom procesu komunističkog režima 1946. godine. To je bio vrlo značajan događaj za Srbe širom sveta, pa se s punim pravom može reći da je slobodarsko ime Ravne gore naposletku i pobedilo.

V. Mačar
Milanka Zarić i Petar Manojlović Dinarac

Goste u Binbruku pozdravio je i Milenko Đurović, urednik srpskog programa Ravna gora, te Vasilije Petković, novi generalni konzul Srbije u Torontu. Patriotske stihove govorili su Damjan Dako Gligić i Radmila Mićić, a goste su zabavljali orkestar Miška Lukića i pevači Sneža i Mile Velimirović.

2020 © - Vesti online