Četvrtak 31.08.2017.
12:51
www.dw.com

Bugarska: Rusi dolaze!

commons.wikimedia.org/Dziadzik
Bugarsko letovalište Kranevo na Crnom moru

Apotekarka u bugarskom letovalištu Kranevo počinje da priča ruski, iako joj se mušterija obratila na bugarskom jeziku. Potom primećuje svoju grešku i izvinjava se: "Sorry, ali 90 odsto mušterija su Rusi". Tako je u celom tom mestu na Crnom moru.

U Kranevu živi oko hiljadu ljudi, ali se to mesto tokom leta transformiše u rusko letovalište. Restorani, barovi, prodavnice, sportski i hotelski kompleksi reklamiraju se na ruskom. Na ulici i na plaži gotovo da se može čuti samo ruski jezik.

- Rusi naručuju mnogo, nisu izbirljivi i ne štede na piću. Draži su mi od Skandinavca, kojih ovde inače ima malo - priča Venko, tridesetogodišnji konobar u restoranu na plaži, dok mušteriji dodaje meni, pažljivo preveden na ruski jezik.

"Kokoška nije ptica i Bugarska nije inostranstvo". Ta izreka - koja se na ruskom čak i rimuje --govori sve o sklonostima ruskih turista da letuju na bugarskoj obali Crnog mora. Let iz Moskve ili Sankt Peterburga do Varne ne traje dugo, a i ljudi prilično dobro govore ruski jezik.

Ćirilično pismo, bliskost dva jezika, religijske, kulturološke i istorijske sličnosti dveju zemalja - sve to čini Bugarsku jednom od omiljenih destinacija za Ruse tokom letnje sezone. Na listi omiljenih mesta za odmor ruskih turista, Bugarska je među prve četiri zemlje - pre Francuske i Italije.

National Geographic Traveller Rusia Bugarsku je svrstao među najbolje destinacije za porodične odmore. "Rusko tržište za nas je interesantno i zbog toga što se, pored uobičajenih ponuda, traže i dodatne usluge", rekla je u intervjuu za te novine ministarka turizma Bugarske Nikolina Angelakova. Takve usluge su, između ostalog, velnes i sportski turizam.

Sve to može da se vidi u Kranevu. U pozadini se pruža prostrani sportski i velnes kompleks, a na kilometarskoj plaži stotine ruske dece i omladine koja dolazi sa sportskim klubovima, svakog jutra se rve, džogira i vežba. 

U Kranevo uglavnom dolazi ruska srednja klasa: porodice s decom, nekad i sa "babuškama"(bakama), što je za zapadne turiste nesvakidašnja pojava. Moguće ih je videti svuda - najčešće u apoteci i u prodavnicama alkoholnih pića. 

Ipak, ne raduju se svi navali ruskih turista. Rusi možda i jesu blagoslov za turizam, ali ne sme se zaboraviti šta su sovjetski vojnici uradili u Bugarskoj, kažu kritičari. U bugarskoj javnosti turiste iz Rusije često nazivaju "domaćim okupatorima, koji kupuju našu obalu".

2024 © - Vesti online