Četvrtak 31.08.2017.
16:10
Blic

Posebna nagrada za Nikolu Koju: Nijednu neću voleti kao ovu koja nosi ime moga Mandoline

Tanjug
Najdraže priznanje: Nikola Kojo

Njemu je sinoć na završnoj večeri 52. Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma "Filmski susreti" dodeljeno prvo priznanje koje je, kao nezvanična nagrada festivala, uspostavljeno na inicijativu glumca i reditelja Radoša Bajića i njegove producentske kuće “Kontrast studio”, Mandine porodice i "Blica".

- Ova nagrada je jedna čista nepravda. Ona nije smela da se dodeljuje barem još 50 do 70 godina. Moram da je primim jer sam beskrajno voleo i uvek ću voleti ovog čoveka, glumca i kuma. Hvala "Kontrast" studiju i "Blicu" što su rešili da mog Mandolinu sačuvaju od zaborava. Mislim da ova nagrada ne sme da bude žanrovski određena jer ovaj čovek je znao sve o umetnosti kojom se bavio. Jedino nije znao i nije mogao da je dozira jer smo tu negde gde jesmo. Ovaj divni čovek je živeo za glumu, voleo glumu i od iste je i postradao. Njegov trag treba da bude primer ali i opomena svima da se glumi daju, da joj se posvete ali i da je se čuvaju. Neka mi oproste "Naisa", "Konstantin" i sve ostale nagrade koje sam dobio u kraijeri, nijednu neću voleti kao ovu koja nosi Mandino ime - rekao je Kojo pred prepunom niškom Letnjom pozornicom u Tvrđavi nakon čega je nagrađen aplauzom I ovacijama.

O nagradi je odlučivao tročlani žiri koga su činili Nedeljko Bajić, glumac i producent Kontrast studija, Anastasija Anja Mandić, glumica i supruga Milorada Mandića Mande i Veselin Simonović direktor “Blica”.

Anastasija Anja Mandić je pozdravila prisutne rečima da joj je drago što je vide u tolikom broju i što se svima dopao ovaj festival.

- Citiraću jedan Miloradov intervju koji vrlo lepo govori o našoj profesiji a i o dobitniku ove nagrade. "Ni izdaleka ne mislim da sam otkrio sve tajne zanata. Jer mnogi naši veliki glumci su otišli sa ovog sveta i siguran sam da ni oni nisu spoznali do kraja šta ovu umetnost čini tako čarobnom. Suština stvaranje je napraviti nešto što će ostati, ne kao uzor ili ikona, ne kao neki nepromenljivi aksiom nego kao ideja koja će se nadograđivati." Večerašnji dobitnik je neko kome želim da nastavi traganje za tom našom čarolijom, neko ko će čuvati etiku naše profesije i neko koga vi vrlo dobro znate - gospodin Nikola Kojo - rekla je Anja Mandić.

Obrazlažući odluku tročlanog žirija Nedeljko Bajić je priznao da je prilično stegnut u grudima i da ima tremu.

- Radoševa ideja i naša iz Konstrast studija, da uspostavimo nagradu koja nosi ima našeg brata, prijatelja, kolege, člana porodice Milorada Mandića Mande, ima za cilj da slavi njegovo ime, njegov raskošni talenat kojim je plenio, od koga su mnogi učili i njega kao čoveka. Prilično sam emotivan, nedostaje mi, i ova nagrada će živeti, nadam se da će biti tradicionalna, svake godine ćemo je dodeljivati - poručio je Bajić.

Nagrađenom glumcu je pripala svečana povelja "Milorad Mandić Manda" i novčana nagrada od 100.000 dinara.

2023 © - Vesti online