Petak 01.09.2017.
04:30
Vestionline, B92

Tajna skrivena 4 miliona godina u dubinama makedonskog mora

pixabay.com
Ohridsko jezero

Stručnjaci pretpostavljaju da je jezero nastalo pre četiri miliona godina i da u svojim dubinama skriva vrste koje su odavno izumrle u drugim delovima sveta. 

Ne čudi što se smatra jednim od najvećih bioloških rezervata u Evropi niti što ga je UNESCO još 1980. godine zaštitio i stavio na svoj popis Svetske baštine. 

Ohridsko jezero smešteno je u dubokoj kotlini između Makedonije i Albanije na nadmorskoj visini od 693 metara. Dugo je 30,8 kilometara, a najveća dubina iznosi 289 metara. 

S istoka je zatvoreno planinom Galičicom, a sa zapada Jablanicom. Na njegovim obalama nalaze se makedonski gradovi Ohrid i Struga, kao i Pogradec u Albaniji. 

Zbog izrazito plave boje, tople vode i površine od čak 358 kvadratnih kilometara nazivaju ga i makedonskim slatkovodnim morem. Popularno je odredište za kupanje i ribarenja, a zaronite li na određenom delu, mogli biste da pronađete i arheološke ostatke stare oko 3.000 godina. 

Ovo područje bilo je naseljeno još 1.200 godina pre nove ere, čemu svedoči i muzej na vodi Uvala kostiju. Ime je dobio po brojnim životinjskim fosilima koji se nalazi na dnu rekonstruiranog praistorijskog naselja na vodi gde su izloženi artefakti nekadašnjih stanovnika ovoga prostora.

2024 © - Vesti online