Četvrtak 31.08.2017.
11:48
Vestionline, b92.net

"Kako sam svetu saopštila vest o Dajaninoj smrti..."

EPA/Andy Rain
Bila je omiljena svetska princeza: Lejdi Dajana

"Posao voditelja vesti podrazumeva i pozive u toku noći i iznenadna putovanja na drugi kraj sveta. Bilo je 3.30 ujutru i urednik vesti je bio na vezi. Dogodila se nesreća u Parizu. 

Dodi Al Fajed je bio mrtav, a princeza Dajana koja je takođe bila u kolima, povredila je nogu, ali je bila OK. Dok sam se kratko tuširala, razmišljala sam o svemu što sam znala o paru. 

Zašto su bili u Parizu? Gde su bili njeni sinovi? 

Te 1997. godine su bili rani počeci interneta, pa su novine i televizija i dalje bili glavno sredstvo informisanja, ali sada nije bilo vremena za to. Zgrabila sam jaknu, uskočila u auto i krenula u studio. 

TV kompanije širom sveta već imaju spremne biografije za najpoznatije ličnosti na svetu, uključujući i članove kraljevske porodice, ali tako nešto nije postojalo za Dajanu. 

Kompjuteri u redakciji umalo nisu eksplodirali od informacija koje su stizale. Sećam se mirnog profesionalizma dok su do nas stizale informacije o Dajaninoj sudbini. Morali smo stoprocentno da budemo sigurni i da ih proveravamo jer se radi o najpoznatijoj ženi na svetu. 

Zatim smo videli barijere ispred bolnice u kojoj je bila lečena. Nekoliko trenutaka kasnije, jedan izvor nam je javio da je letelica Sekretara za spoljne poslove Robina Kuka zadržana na aerodromu u Manili na Filipinima - bilo nam je jasno. 

Dok su me šminkali, cela redakcija je stajala pored mene i konstantno čitala nove informacije o nesreći. Kada sam ušla u studio, malo pre pet ujutru, izvršni producent mi je tiho rekao: "Pogledaj priču koju je objavio Press Association". Počela sam da čitam, a tišina je bila toliko glasna. 
'Upravo smo primili vest od sekretara Robina Kuka da je Dajana ubijena u saobraćajnoj nesreći u Parizu', pisalo je. 

Šest sati programa i najteže vesti koje sam ikada morala da predstavim svetu. Na kraju prenosa pustili smo odgovarajuću muziku da prati video-priloge. Predložila sam kasetu koju sam slušala u kolima tog jutra. 

'Neke od reči pesama možda nisu bile prikladne za taj trenutak na televiziji, ali su za mene bile slika Dajane', rekla sam svom timu. 

U pitanju je bila pesma 'Candle in the Wind' Eltona Džona", navodi u svojoj ispovesti čuvena britanska voditeljka Kej Burlej. 

Pogledajte kako je izgledao trenutak kada je saopštila vest da je princeza Dajana ubijena:

 

Објава коју дели Sky News (@skynews) дана 30. Авг 2017. у 11:27 PDT

2024 © - Vesti online